Recent Posts

Vaskrs u Istanbulu

Vaskrs

Vaskrs u Istanbulu

 

Danas je Vaskrs, vrhunac hrišćanske crkvene godine , praznik nad praznicima , jer  na taj veliki dan ispunilo se očekivanje i želja svih pravednika. U tom smislu, Vaskrs je hrišćanska Pasha koja označava prelazak sa Hristom iz smrti u život, sa zemlje u večni nebeski život.

Turska, kao multi-etnička država poklanja dosta pažnje za najvažniji hrišćanski praznik a koji  spada u red „pokretnih“ svetkovina. Sa preko 3000 godina bogate istorije, Istanbul,  nekada nazivan Konstantinopolj, ima zaista mnogo toga da ponudi ljudima namjernicima. U vrijeme Otomanskog Carstva, grad je bio na vrhuncu i za vreme vladavine Sulejmana Velikog (1520-1566), doživljava procvat, ali su sačuvane   mnoge građevine, nenadmašne ljepote koje potiču iz vizantijskog  doba a najljepša od svih gradjevina je “Aja Sofija”.

Vaskrs 2

Vaskrs se zove i Pasha, po ugledu na starozavetni praznik koji su Jevreji svetkovali u proleće, u spomen čudesnog oslobođenja iz egipatskog ropstva. Pošto je Hristovo vaskrsenje bilo u nedelju, toga dana će se hrišćani sećati i slaviti svoje oslobođenje od greha i smrti.

Vaskrsu je, prema običaju, prethodio sedmonedeljni vaskršnji post, najduži u godini. Vaskrs je ove godine 1. maja.

Period od 7 nedelja je vreme posta i odricanja, običaj koji je nastao na temelju verovanja da se uzdržavanjem od obilja mrsne hrane i poslastica može zadobiti milost Božija.

Vaskrs (ili Uskrs) je oduvek bio “praznik nad praznicima” pravoslavnog srpskog naroda, čije je praznovanje uobičajeno najradosnije.

Posebno važno mesto u tradiciji Vaskrsa zauzima crveno jaje – simbol života, a njegova crvena boja simboliše želju za zdravljem i napretkom. Vernici farbaju jaja na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, a šaranja su različita, pomoću voska, lampe i pera, raznim travkama, pa čak i četkicom i bojama.

Prvim crvenim uskršnjim jajetom vernici bi se omrsili na dan Vaskrsa i time okončali sedmonedeljni post. Jaja crvena ili šarena, daruju se rođacima i prijateljima i svima onima koji uđu u kucu. Šarena jaja simbolizuju ljubav i sreću.

U današnje vreme, na sto se iznose ukusne čorbe od povrća ili jagnjetine, jagnjeće pečenje i razna jela od mesa, sarmice od zelja, salate od kuvanih jaja, mladi luk, rotkvice, zelena salata. Cveće koje tog dana ukrašava kuću su zumbuli, narcisi, lale…

Printani mediji u Istanbulu pišu o tradiciji “Farbanje jaja na Vaskrs, koji spada u najstarije hrišćanske običaje”.

Milionski dnevnik Hurriyet, piše “Za vrijeme Uskrsa ,   najstarijeg  hrišćanskog  praznika  u Tursku  dolaze kolone turista kako bi obišli veliki broj  hrišćanskih  svetkovina  i proveli nezaboravne dane mira i blagostanja na Bosforu.

Vaskrs 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net