Recent Posts

ONA ME NE HAJE

ONA ME NE HAJE 1

Šesta priča iz “Bisera moje stare kone”

,,Prve moje muke i halovi počeše još od onog našeg BRAČNOG PUTOVANJA… Da sam znala nebi ga vala ni otišla, na nos mi je izašlo! ,,Majka” posle putovanja nije mogla očima da me vidi, a ni hanke vala nisu bile bolje! Malo, malo pristizale bi i zatvarale se u svekrvinu sobu i nešto ćućurile i domundjavale se …

Kad bi izišle iz nje presekle bi me očima i rad’ reda upitale se: – Pa, kako si? Povraćaš li još! A mlogo su se vallahi i kidale za to! Hefta za heftom, vakat je brzo prolazio, moj stomak sve viši, ja teža a nikad mršavija, u kući sve gore, da dragi Allah sačuva! Taman se bejah navikla na trudnoću, kad eto ti moje nove muke…

Onaj moj jado više ne beše tu n’o što bi, a posljednji vakat nešto se izopačio, pa se nešto doteravaše, lickaše, pa malo, malo, u čaršiju! Isto ko ono kad beše došo s’ mora, opet jedva da se mogaše sa njim što dobroga i prozborit…Te ima ovde posla, te ima onde nešto da završi, svako veče u čaršiju, da mi Bog oprosti da nije đavo odnekud opet donijo neku ,,Marinu!”

Jedan dan neko zvoni na vrata, svekrva otvori kad ono Murataginice unuka, zavika zadihano:

– Suljejmanaginice, Suljejmanaginice, spremila me bika da vas zovnem na kahvu, došle još neke žene!

– Dobro, ete ne, salj da sačekam da mi ne pokipi var’nika na šporet’…

Pa se onda okrenu ka mene i reče: -Ti ako hoj pođi, a ako nej, ne moraš i onako ti nista ne stoji šta goj da obučeš, nemoŠ tak’a u žene! Hote rej da ti ništa ne kupujemo, a i propala si, ni ona šminka ti ništa ne može pomoj! Ja odo, a ti ako nemaš šta činiš posla bujrum dođi, n’o one košulje mog Omera treba popeglat’ znaš da noćas ima da vozi, ide na neki put!!! Moraš ga opremit!

Ahhha, jes valla’, baš će na put svaku drugu noć! Svekrva ga u svemu podržavase i pokrivaše a ja ne smedo’ živa da se čujem! Ostado’ sama, pa opleto’ plakat, suza suzu stiže!

Kaad eto ti Omera, kad vide suze poče da se dere: – Šta ti je krepala, što plačeš?! Diral’ te ko, svi te čuvamo ko kap vode na dlan’?! I majka i moje sestre pričaju da si mlogo pobezobrazila, nećeš ništa da radiš, hem ne kuhaš, hem ne čistiš pa zašta sam te uz’o?! Nemo mi se tu mazit n’o pripremi mi stvari za puta, lijepo popeglaj i popakuj stvari neću bit tu nekol’ko dana, a ti ako hoj povešću te kod majke dok nisam tu!?

Priđe demek pomilova me po kosi i tapnu po ramenu i reče malo blažim glasom: – Hajde jadna ne kida’ se, ti znaš da ja nikoga s’ tobom ne ravnjam, ja bi bez tebe umro… N’o čuvaj to dijete, eee, tako mi Allaha propištalo bi ti majčino mlijeko da mu dlaka s’ glave fali!

Utom ču se ,,majka”, Omčo skoči ko poparen i dočeka je, pa stade je ljubit, pa grlit, amaaaaan ko da je nije vid’o sto godina, a ona se istopi, isto ko da mi poručivaše pogedom, – E, Omer je moj pa pukni!

N’o da vidiš jada kad prozbori lijepim mekim glasom: – Amaaaan snahooo, što ne dođe, ada svi pitaše za tebe a ti hijanetko nemade te, ja svaki čas gleda’ ka vratima hoćeš li izbit…

Nemoga verovat, jel ovo ona maloprije što me nagrdi?! Kako ovo odglume ko glumica! Omer me pogleda, kiselo se nasmija, ko da mi reče, vidiš kako te majka haje arsuze!

Nisam je mrzela, niti ikoga ne d’o Allah, al’ nisam je vala ni podnosila, pa mi je sve padalo na pamet… Rodiću je!

Još se ibretim kako je ,,umela”, koji je bila kako vi ono mlađe velite FILOSOF! N’o neka je na istinu je, al’ jedno znam, da je vakat našeg hajanja tad proš’o!”

Slušale smo nastavak priče moje stare kone u dahu…Bilo nas je nekoliko, nismo je prekidale niti zapitkivale a onda smo u jednom glasu rekle, da jedva čekamo njen sledeći deo! Ne primjetismo da kahve behu davno ispijene i hurmašice pojedene, zato do sledećeg kahvenisanja sa starom konom… Sabur

Ekskluzivno iz Novog Pazara za  ibalkan.net Piše: Ajša Gorčević Musa

ONA ME NE HAJE

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net