Recent Posts

SIPA i tužilaštvo BiH, posmrtni ostaci u jami Radača

Radača 1MOSTAR– 28: 04 2016– 11: 57: 10- Ekshumacija u jami Radača kod Mostara u kojoj su jučer pronađeni posmrtni ostaci, u prvom navratu manji broj kostiju, da bi naknadnim iskopavanjem bio pronađeni veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla. Istražitelj Tužilaštva BiH uskoro će se, sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH, uputiti na lokaciju, kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka, biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize. Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radača 2Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača, nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Ekshumacija na ovom lokalitetu radi se već duži vremenski period i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva, a u procesu ekshumacija učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba, na ovoj lokaciji, kao i drugim lokacijama širom BiH.

Radača 4Po nalogu Tužilaštva BiH, duži vremenski period vrši se ekshumacija u jami Radača, jer postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih 1992, 1993. i 1995. godine, navode iz ove bh. institucije.

„Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer se radi o izuzetno dubokoj prirodnoj jami, u koju su prema prikupljenim dokazima bacana tijela žrtava koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, pa se radi o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije, u kojem sudjeluju i alpinistički timovi policijskih agencija“, ističu iz Tužilaštva BiH.

Radača 5

Tužilac i stručni saradnici iz Posebnog odjela za ratne zločine u proteklom periodu su, koordinirajući proces ekshumacije, na terenu proveli više od 100 dana po svim vremenskim uvjetima.

Proces ekshumacije kojim koordinira tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u kojem učestvuju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja.

Radača 3

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net