Recent Posts

Sporazum o slobodnim i fer izborima u Crnoj Gori

Sporazum 1PODGORICA– 26: 04 2016– 11: 17: 10- Sporazum o slobodnim i fer izborima u Crnoj Gori napokon može da profunkcioniše. Tekst je leks specijalis, posebni zakon za ulazak opozicije u Vladu, ali i u druge državne organe. Sporazum je dostavljen Skupštini, nakon što je usklađen između DPS-a i opozicije. Time je, nakon pet mjeseci pregovora, napravljen korak naprijed ka formiranju vlade izbornog povjerenja.

Tekst leks specijalisa, posebnog zakona koji će omogućiti sprovođenje Sporazuma o slobodnim i fer izborima i ulazak predstavnika opozicije u Vladu premijera Mila Đukanovića, usaglašen je na sastanku vlasti i opozicije i dostavljen je Skupštini Crne Gore.

U tekstu leks specijalisa, koji su parafirale opozicione partije URA i DEMOS, naglašeno je da ga je neophodno po hitnoj proceduri staviti na dnevni red Skupštine, a pred poslanicima bi mogao biti već u četvrtak. Na toj sjednici bi se, pored leks specijalisa, razmatrala i kadrovska rješenja u prelaznoj Vladi, ali i pitanje razrješenja predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Sporazum 2Formalno potpisivanje i Sporazum se očekuje ali, kako je ranije najavljeno, nikakvog zajedničkog potpisivanja neće biti, već će partije međusobno razmijeniti dokumenta.

Po usaglašenom tekstu sporazuma, opoziciji pripadaju ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede, funkcija potpredsjednika Vlade, kao i pomoćničke funkcije s posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvjete.

Opoziciji će, osim toga, po dubini pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i privrednim subjektima u državnom vlasništvu, kao i oko 150 mjesta na administrativnom i savjetničkom nivou.

Sporazum 4

Leks specijalis važiće od dana izbora novih članova Vlade pa do dana utvrđivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

Dokumentom je predviđeno da one koji će, na osnovu političkog dogovora, popuniti mjesta u upravi imenuje Vlada, bez konkursa. Bez potpisa predstavnika opozicije neće moći da se primaju radnici u stalni radni odnos, niti da se koriste državni resursi. Cilj je da se spriječi svaka mogućnost korišćenja imovine svih građana za izborne potrebe.

Sporazum 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net