Recent Posts

U BiH danas oblačno i hladnije, tokom dana pljuskovi

BiH 1SARAJEVO 24: 04 2016– 09: 41: 00– U BiH prije podne će uglavnom biti malo do umjereno oblačno. Sredinom dana i tokom poslijepodneva se očekuje postepeno naoblačenje, što će u ovom dijelu naše zemlje uslovitikišu, pljuskove i grmljavinu.

Očekivana količina padavina u toku 24h: od 2 do 10, a u područjima sa izraženijm padavinama oko/iznad 15 l/m2.

Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevne od 22 do 31 stepen Celzijusa.

Trenutno u BiH preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena ima na krajnjem istoku i sjeveroistoku BiH ali se i u tim područjima tokom dana očekuje postepeni porast naoblake. Lokalnih pljuskova ponegdje već ima na zapadu i sjeverozapadu te jugu zemlje, a upravo te nestabilnosti kojih će biti i poslijepodne te večeras predstavljaju uvod u sutrašnju promjenu vremena…

BiH 2Sutra se tokom dana preko područja BiH ali i većeg dijela regiona očekuje premještanje hladnog fronta koji će se nalaziti u sklopu ciklone čiji će se centar formirati negdje nad sjeverom Italije i polako kretati prema jugu Jadrana, a zatim odmicati dalje na istok i jugoistok.

Već u jutarnjim satima nedjelje kiša i lokalni pljuskovi očekuju se na zapadu i sjeveru regiona gdje će prelaskom fronta uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova temperatura naglo padati. Front će se tokom dana kretati dalje prema jugu i jugoistoku zahvatajući tako veći dio regiona.

BiH 3Na području BiH pri nailasku fronta očekuje se pojava lokalno jačih pljuskova koji ponegdje mogu biti praćeni grmljavinom. Osim pljuskova u zoni hladnog fronta zapuhati će umjeren, na udare ponegdje i jak vjetar sjevernog smjera koji će usloviti nagli pad temperature zraka. Prije samog nailaska fronta ( u toplom sektoru ciklone ) kao posljedica predfrontalnih nestabilnosti ponegdje se može javiti i prolazno nevrijeme uz obilnu kišu te pojavu leda/ grada uz intenzivnu grmljavinu!

U Sarajevu će danas biti oblačno i hladnije, povremeno kiša, a mogući su i lokalni pljuskovi i grmljavina. Vijetar slab i umjeren ujutru jugozapadni, u skretanju na sijeverozapadni, poslije podne u pojačanju. Jutarnja temperatura oko 12, a najviša dnevna oko 16 stepeni.

U ponedeljak će, prema prognozi meteorologa za narednih sedam dana, biti oblačno s kišom i još hladnije, u planinama i snijeg, na višim planinama uz stvaranje snežnog pokrivača.

U utorak prestanak padavina i razvedravanje ujutru na sijeveru i zapadu, a prije podne i u ostalim krajevima.

Od srijede promjenljivo oblačno i toplije, ponegdje kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

BiH 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net