Recent Posts

Turska: u izbjeglički kamp stigli Tusk, Timermans i Merkel

Merkel 5GAZIANTERP 23: 04 2016– 20: 21: 00–Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans stigli su danas poslije podne u posjetu izbjegličkom kampu u Turskoj. Merkel  je u gestu dobre volje stigli da bi se smire tenzije nastale primenom sporazuma Evropske unije (EU) i Turske o rješavanju migrantske krize.

Merkel 7Na licu mjesta u blizini grada Gazianterp bila je i akreditopvana ekipa regionalnog portala http://ibalkan.net na lokaciji na kojoj se nalaze zvaničnici EU. Visoka delegacija se nalaze u posjeti kampu u gradu skoro na samoj granici sa Sirijom, Gazijantepu javili na licu mjesta dopisnicki tim http://ibalkan.net. U tom kampu, otvorenom 2013. godine, nalazi se oko 5.000 sirijskih izbjeglica.

Sporazum EU i Turske, na snazi od početka aprila, predviđa da svi migranti koji nelegalno dođu na grčka otoka budu vraćeni u Tursku, a da EU za svakog vraćenog migranta odobri azil jednoj ratnoj izbjeglici smještenoj na turskoj teritoriji.

Merkel 8Ankara je, međutim, nedavno upozorila da će odustati od primjene sporazuma ako do juna ne budu ukinute vize za turske državljane.

Poslije posjete kampu, Angela Merkel sa evropski zvaničnici će zajedno s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom održala konferenciju za novinare.

Prema sporazumu, vrednom skoro 7 milijardi dolara, migranti koji stižu na obale Grčke bili bi vraćeni u Tursku, dok bi u zamjenu za to, turski građani, između ostalog mogli bez viza da putuju u Evropsku uniju. Sporazum, koji je stupio na snagu prije tri nedelje, incijalno je doprineo usporavanju priliva migranata, koji u Grčku ulaze ilegalno, ali su odnedavno u Grčku ponovo počeli da pristižu čamci sa oko 150 ljudi dnevno, prema podacima Međunarodne organizacija za migracije.

Merkel 9

 

Tusk je predsedniku Turske Redežpu Tajipu Erdoganu rekao da Unija može da pregovara o novčanim sredstvima neophodnim da se obezebjedi pomoć Ankare u vezi sa migrantima.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozdravio je kancelarku Merkel, predsjednika Evropskog saveta Donalda Tuska i prvog potrpedsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa, kada su stigli u grad Gazijantep, blizu turske granice sa Sirijom.

Merkel 10

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net