Recent Posts

Reyhan Unlu, djevojčica sjela u premijerovu stolicu

Reyhan Unlu 2ANKARA- 23: 04 2016– 21: 05: 45– Reyhan Unlu, djevojčica koja je sjela u premijerovu stolicu. Premijer Turske Ahmet Davutoglu je povodom Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta u palati Cankaya u Ankari organizovao prijem za djecu.

Davutoglu je u prostoriji u kojoj se održavaju sjednice Vijeća ministara pojedinačno razgovarao sa svakim djetetom koje je predstavljalo jednog ministra,.

Na stolicu turskog premijera sjela je djevojčica Reyhan Nur Unlu, učenica osnovne škole.

Davutoglu je razgovarao i s djevojčicom Asyom Kocom, koja je sjedila na mjestu ministra obrazovanja Nabija Avcija.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki öğrencileri Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığı salonda, bakanları "temsilen" oturan çocuklarla tek tek sohbet eden Davutoğlu'nun koltuğuna, ilköğretim öğrencisi Reyhan Nur Ünlü oturdu. ( Binnur Ege Gürün - Anadolu Ajansı )

“Ti si ministar koji ima najviše sreće, znaš? Uvijek s djecom. Jesu li naša djeca sretna? Jutros sam ih vidio ispred Anitkabira, izgledala su veoma dobro”, rekao je Davutoglu Asyi, na što je ona odgovorila da su djeca dobro.

Davutoglu je s dječakom Beratom Keremom Emenom, koji je sjedio na mjestu ministra finansija Nacija Agbala razgovarao o finansijama i o budžetu, dok je s dječakom “ministrom sporta i omladine” Emrullahom Gokayem Olcayem pričao o sportu. Dječak je kazao kako ide veoma dobro i da se svi bave sportom.

Zamjenica “premijerke” bila je Zeynep Murdia Kabukcu čiji je otac Ahmet Kabukcu poginuo u akciji usmjerenoj protiv terorista u Diyarbakiru.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki öğrencileri Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığı salonda, bakanları "temsilen" oturan çocuklarla tek tek sohbet eden Davutoğlu'nun koltuğuna, ilköğretim öğrencisi Reyhan Nur Ünlü oturdu. Kabulün ardından, Başbakan Davutoğlu, çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. ( Binnur Ege Gürün - Anadolu Ajansı )

“Premijerka” Reyhan je održala govor u kojem je djeci na čitavom svijetu čestitala ovaj dan i u ime djece iz “Vijeća ministara” poručila djeci cijelog svijeta da žive u ljubavi i bratstvu. A potom je s “ministrima” razgovarala o situaciji u zemlji. Potom su djeca “ministri” i “premijerka” odgovarali na pitanja novinara.

Prijem povodom Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta upriličili su mnogi državni zvaničnici u Turskoj, među kojima i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. On je u obraćanju djeci govorio o značaju ovog dana i o tome kako se među njima nalaze budući predsjednici, premijeri, doktori, profesori, inžinjeri i mnogi drugi.

Reyhan Unlu 5Erdogan je naglasio da od njih očekuje da pažnju pored karijere i obrazovanja posvete i historiji, kulturi, umjetnosti i književnosti.

U Turskoj se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 96. godina od osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske.

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

Reyhan Unlu 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net