Recent Posts

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje
Dan planete Zemlje
U više od 150 zemalja širom svijeta, medju kojima i u Srbiji, danas će biti obilježen Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, 22. april, u cilju povećanja svijesti ljudi o ugroženosti životne sredine.
Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga uskladjen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv “Earth day” prvi put upotrijebio 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planete Zemlje.
“Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života”, izjavio je sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. marta 1971.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. aprila proglasila medjunarodnim Danom planete Zemlje.
Stručnjaci upozoravaju da je čovjek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagadjenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.
Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagadjenje životne sredine.Namjera ovog dana je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagadjenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.
Dan planete Zemlje 1
 
 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net