Recent Posts

Pregled turskih dnevnih listova 18.04.2016

Pregled 1ISTANBUL- 18: 04 2016, 11: 26: 46– Pregled pisanja lista Star u vijesti pod naslovom ¨Kritičan period u skupštini¨ prenosi da će se ove sedmice u skupštini poduzeti najbitniji koraci u vezi imuniteta narodnih poslanika. Nacrt o promjeni ustava u vezi mogućnosti da se dosijei o imunitetu narodnih poslanika mogu slati na sud, kojeg je predložila stranka pravde i razvoja (AK) ove sedmice će se pregovarati na dnevnom redu Ustavne komisije VNST. Nacrt teksta je potpisalo 316 narodnih poslanika Stranke pravde i razvoja.

Pregled 2Pregled pisanja lista Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Posljednja etapa u izgradnji domaćeg CERN-a¨ prenosi da je u toku posljednja etapa izgradnje ¨Turskog centra za istraživanje elementarnih čestica, poput Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN). Prof. dr. Omer Yavaš, koji se nalazi na čelu ekipe koja vodi radove u vezi ovog projekta, izjavio je da je u toku posljednja etapa realizacije projekta. Yavaš je kazao da će se u centru voditi napredna tehnološka istraživanja, uključujući istraživanje o elementarnim česticama i nuklearnoj fizici.

Pregled 3Pregled pisanja lista Haberturk u vijesti pod naslovom ¨SAD pričaju o ovoj Turkinji¨ prenosi da je 32-godišnja turska naučnica Canan Dagdeviren dobila poziv da predaje na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, jednom od najvećih naučnih instituta u svijetu. Dr. Dagdeviren je izjavila da nije konkurisala za ovu poziciju, no da ju je prihvatila i da će na dužnost stupiti u januaru naredne godine. Canan Dagdeviren je prva Turkinja koja je izabrana za članstvo u Akademiju mladih na Univerzitetu Harvard, a nalazi se na listi ¨inovatori mlađi od 35 godina¨ časopisa MIT Technology Review i ¨Naučnici mlađi od 30 godina¨ u časopisu Forbes.

Pregled 4Pregled pisanja lista Sabah u vijesti pod naslovom ¨Veliko interesovanje za osmanlijsku i antiku iz doba Republike¨ prenosi da je u Istanbulu održana aukcija na kojoj su prodata rijetka dijela iz doba Osmanlija i republike. Na aukciji su učestvovali ljubitelji antike. Ručno ispian Kuran-i Kerim prodat je za 180.000 turskih lira.

Pregled pisanja lista Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Teniska manifestacija počinje u Istanbulu¨ prenosi da danas u Istanbulu počinje Paribas Istanbul Cup za žene (TEB BNP) čija nagrada iznosi 226.750 dolara. Slovačka teniserka Anna Karolina Schmiedlova nastupit će kao prvi nosilac turnira. Finalni susret će se odigrati u nedjelju, 24. aprila.

Pregled 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net