Recent Posts

Najtoplija godina ikada i šta kaže NASA

NASA 1ISTANBUL- 17: 04 2016, 08: 39: 46– Protekli mjesec, Mart je bio najtopliji u historiji mijerenja prosječne globalne temperature, ovo se navodi u NASA statistici.

Podaci ove agencije ukazuju da je prosječna globalna temperatura bila za 1,28 stepeni Celzijusovih iznad prosjeka u odnosu na temperature u 20. veku.

Provjerili smo da je ovo već 11 put za redom da globalna temperatura obara rekord koji je postavio prethodni mjesec. Ranije objavljeni podaci NASA agencije ukazuju da 2015. godina bila najtoplija godina od kada su uvedena mijerenja.

NASA 2Recimo da je povećanje temperature na pojedinim mjestima snižen zbog efekta El Ninja, vremenski fenomen koji dovodi do oblasti sa visokim i niskim vazdušnim pritiskom, izaziva visoke temperature i obilne kiše. Mnogi naučnici vjeruju da je to još jedan dokaz uticaja efekta klimatskih promjena na životnu sredinu.

Na to se nadovezuje i podatak da se led na Grenlandu istopio tri mjeseca ranije nego što je uobičajeno upravo zbog klimatskih promjena.

U ponedeljak i utorak oko 12 odsto ledenog pokrivača, čija je površina 1,7 miliona kvadratnih kilometara, pokazalo je znake topljenja leda, navodi Piter Langen, naučnik danskog Instituta za meteorologiju.

NASA 3Takvo topljenje leda se obično dešava krajem maja, a ne sredinom aprila- naveo je dr Langen.

Ranijih godina, na Grenlandu je u periodu do 5. maja bilo otpoljeno svega 10 odsto ledene površine. Iako je topljenje leda prirodni dio vremenskog cilusa, dr Langen je rekao da su klimatske promjene dovele do toga da je taj fenomen još ekstremniji.

“Ovakvo topljenje leda je ništa za jul, ali je veoma velika stavka za april. Ovako nešto briše sve evidencije koje su do sada vođene. Ovo bi mogao biti znak nečega što ćemo viđati češće u budućnost- kaže dr Langen.

NASA 4

A Valt Meler, njegov kolega iz NASA, na to samo primećuje: “Stvari postaju sve ekstremnije i sve češće”.

Nama se čini da je istanbulski Trg Taksim predhodnog dana oko 2 sata popodne bio najtoplije mijesto na svetu, ali NASA se s tim ne bi složila. Američka svemirska agencija je pomoću spektroradiometra na satelitima “Tera” i “Akva” izmerila najveću toplotu koja se emituje sa Zemljine površine i to tik iznad površine, gdje su temperature najviše. Prema rezultatima NASA, to je pustinja Lut u Iranu, sa izmerenih 70,7 stepeni Celzijusa!

epaselect epa04869472 Firefighters watch as the Rocky fire burns near Clearlake, California, USA, 01 August 2015. The fire, one of dozens raging in drought parched Northern California, has destroyed 24 residences and scorched 25,750 acres according to Cal Fire. Thousands of firefighters battle blazes in northern California, where record heat and dry conditions were complicating efforts to extinguish them.  More than 20 large wildfires are burning in the state, many caused by lightning strikes. Governor Jerry Brown declared a state of emergency, saying severe drought and extreme weather have turned much of the state into a tinderbox.  EPA/NOAH BERGER

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net