Recent Posts

Mirsad Jahović-Gromada koja hoda

 

Jahović

Mirsad Jahović-Gromada koja hoda

Mirsad Türkcan Jahović, a mnogi bi rekli da je prerano odlučio da prestane sa aktivnim igranjem košarke, ostao je i bio hodajuća gromada u gradu na Bosforu i širom Turske… Ali ne samo navijači Fenerbahče Ulkera, nego svih oni koji vole borce bez kompromisa, ljubimca nacionalnog tima Turske i oni kojima ja na srcu Efes Pilsen i naročito za to što je bio brvi Turčin koji je osjetio slast igre pod obrucima u NBA ligi… i danas ga zaustavljaju, traže da se sa njim slikaju ili bilo kakvu vrstu pomoći… jer takav je Mirsad Türkcan Jahović čiji dres “modre” boje- Fenerbahče Ulkera sa brojem šest ostao zauvjek iznad svodova najluksuznije dvorane u Evropi, Fenerbahče Ulker Arene koji više niko neće oblaciti u klubu kome je donio 5 titula prvaka a sve drugo ostalo je historija… Mirsad Türkcan Jahović, kapetan Fenerbahče Ulkera radi podsjećanja odigrao je oproštajni susret protiv moskovskog CSKA za koji je nastupao dvije sezone, na parketu prepune Ulker Arene, odigrao je na oproštaju još šest minuta i 34 sekunde, a onda je uputio svoj karakteristicni šut, lopta je putovala kratko i Mirsad je pogodio trojka o tablu, onu za oproštaj…

mirsad 1

Pričao mi je dugo prije i poslije oproštajnog susreta kada se odlučio “da je dosta igre ispod obruča”, da je tog dana imao težak emotivan dan. Rekao je poslije izliva strasti, kako ni sam ne zna kako mu se u rukama našao mikrofon umjesto lopte, “Hvala predsjedniku Azizu Yildirimu, funkcionerima Fenerbahčea i navijačima. Klub ima historiju dugu 105 godina, a po prvi put penzioniše dres jednog sportiste. To je velika čast i ne može da je doživi bilo koji čovjek ili sportista. Ipak, ostajem u košarci i na insistiranje ljudi iz kluba, biću u sportskom sektoru Fenerbahče Ulkera”, rekao je a ponovio nekoliko puta, Mirsad ili Miki Jahović, jer sam lično i sam teško preživio njegov oproštaj sa parketima sportskih dvorana, nebeskim skokovima i šutevima iz reketa, sa distance ili iz velike udaljenosti.

mirsad 3

Bio sam analiticar jedne blistave sportske karijere, znam trenutak kada ga je otac Nusret Jahović iz ratnog Sarajeva, izveo prvo u Novi Pazar pa onda u Istanbul… na prvom okupljanju golobradih dječaka zapazio ga je trener i nadasve- veliki čovjek Aydin Ors… kasnije kada se brzo sa ovog na drugi svijet preselio, poznati kardiolog i dobar čovjek dr Nusret Jahović… Aydin Ors je u narednih 15 godina brinuo o Mirsadu kao drugi otac… znam i kada smo ga ispratili 1997 godine na put “preko bare”, a na israćaju su uz njegove dvije sestre Sabinu i Eminu bila i majka Senija, a na aerodromu u Istanbulu bio je potpisnik ovih redova… u NBA ligi, nosio je dres Nju Jork Niksa i Milvoki Baksa, sačekali smo ga i na povratku u Istanbul, kada se vratio iz NBA, pa onda putešestije, opet Efes Pilsen, Pariz Basket Rasing, moskovski CSKA, Sijena Montepaski i Dinamo iz Moskve, pa onda Ulker i na kraju Fenerbahče Ulker…

Mirsad 5

U karijeri je osvojio 23 velike klupske titule i mnogo individualnih. Oni koji vole da broje teško će i prebrojati svaki od njegovih 1.287 evroligaških skokova, čime je do skora bio prvi na vječnoj listi u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Bio je najkorisniji igrač regularne faze Evrolige 2002. godine, a godinu dana kasnije najbolji je i u Top 16 fazi. Završni turnir tog takmičenja pokušao je da osvoji sa Montepaskijem i CSKA, malo je nedostajalo. Najbolji skakač sezone bio je u turskoj, italijanskoj i ruskoj ligi. Godinama je predvodio i tursku reprezentaciju. Ima srebro sa Prvenstva Evrope 2001. godine.

A i danas kada se pojavi u Ulker Areni koja krasi Mirsadova “šestica”, još uvijek gromoglasno se odjekuje skandiranje navijača turskog sportskog giganta – “Mirsad Türkcan…”

Na kraju , šta drugo reći osim- Mirsad Türkcan Jahović je bio i ostao “Veliki čovjek i igrač”.

Autor: Jusko BOJADZIĆ – sa posebnom emociom i sjećanjem

Foto: Senko Župljanin

mirsad 4

http://ibalkan.net/

One Comment

  1. Mogao je bar jos dvije sezone. Ali on najbolje zna sta je najbolje, ipak je to njegov život. Sretno Legendo.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net
%d bloggers like this: