Recent Posts

Ćazim Čolaković-Otišao biser Sandžaka

Ćazim Čolaković 1

Nakon duge bolesti: Preminuo Ćazim Čolaković
Poznati bh. izvođač sevdaha i narodne muzike Ćazim Čolaković preminuo je jutros oko tri sata nakon duge bolesti.
Ćazim Čolaković, brad sandžačkog sevdaha, vjenčao se sa muzikom još onda kada mu je babo kupio malu harmoniku sa tri registra. Tada je Ćazim bio dječak i ta je harmoničica sijala u njegovim očima kao žeženo zlato. A otac, gledao je sina kako prelazi prstima preko dirki, ne sluteći da će njegov Ćazim jednog dana postati legenda sandžačkog sevdaha. 
 
Ćazim Čolaković 3
Ćazim Čolaković je rođen u Sjenici, gdje je završio osnovnu školu. Nakon toga se njegova porodica preselila u Sarajevo. Tamo se upisao u Srednju muzičku školu, da bi 1971. godine snimio svoju prvu ploču na kojoj su se nalazile dvije pjesme: „Piši mi“ i „Ko nekad te volim“. Sa pjesmom „Ti budi moja” osvojio je prvo mjesto 1972. na festivalu u Vrnjačkoj Banji, nakon čega je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom.
 
A to što je postao popularan i što je snimio pjesmu „Zašto me ostavljaš ti“, Ćazim je rekao  da je tome najviše doprinio susret sa Omerom Pobrićem.

Sa Omerom Pobrićem Ćazim je sarađivao više od 25 godina. Redjao je hitove, osvajao top-liste na radijima i televizijama širom bivše Jugoslavije. Prvi album sandžačkih sevdalinki “Poleti pjesmo Sandžaka” snimio je sa rahmetli Omerom. Posljednje godine života proveo je u Njemačkoj gdje je radio kao slobodan umjetnik.

Njegovi hitovi “Zašto me ostavljaš ti”, “Majko, sretan ti rođendan” i mnogi drugi živjet će još dugo poslije ovog istaknutog umjetnika i sjećati na čovjeka koji nije bio samo pjevać već i veliki humanista jer je, posebno unazad nekoliko godina, aktivno učestvovao u brojnim humanitarnim misijama kako u BiH tako i inozemstvu.
Posljednjih godina Ćazima i nije bilo na estradi a uzrok tome je vjerovatno njegova borba sa diabetesom od koje je  i preminuo… Njegova publika i estradni prijatelji pamtit će ga po njegovim pjesmama i nekoliko velikih hitova koje je ostavio iza sebe. Na estradi je bio cijenjen kao humanista i čovjek koji je mnogo pomagao drugim ljudima.
Ćazim Čolaković 2

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net