Recent Posts

Kilis tava

Kilis tava

Kilis tava

Kilis je poznat po svojoj “Kilis tava”- kebabu koji se pravi sa mljevenim mesom . Prekrasna mješavina  mljevenog mesa s crvenom paprikom i lukom, poslagano  u tavi. Meso  se mora kuhati u pećnici. Ključ za ukus je kuhar koji mora sačuvati da se meso ne  osušiu u stvari kuhar mora biti majstorski  lukav.

Kilis tava je dobila ime po gradu koja  leži na jugoistoku Turske, u regiji Jugoistočna Anadolija, u unutrašnjosti zemlje u istoimenoj ravnici pored granice sa Sirijom , južno od Gaziantepa. Kilis se nalazi se na prelaznoj zoni između regija Mediterana i jugoistočne Turske a u kulinarstvu je  poznat  po  Kilis tavi , prženim jelima  -kebabima ,naravno po  jorganima , grožđu, a najpoznatiji je u regionu  po svojim maslinama.

UTurskoj kuhinji je mnogo poznatih i nepoznatih jela za nas koji volimo uopšte ovu kuhinju. Mnogi recepti i nazivi jela se upravo odredjuju prema regiji ili gradu u Turskoj gdje  je nastao recept.

Potrebni sastojci:

1 kg mljevenog mesa
2 crvene paprike
1 zelena paprika
2 srednja luka
Pola kašike paradajz sosa
Pola kašičice crnog bibera
Pola vezice peršuna
Pola kašičice crvene ljute paprike
Pola kašičice kima
So

Prilog tavi :

1-2 paradajz
5-6 zelene čili papričice

Priprema:

Ublenderu za sjeckane ili sami na sitno isjeckajte luk,   zelenu papriku  i  crvenu papriku. Ocijedite tečnost ako je bude bilo…

U dubljoj zdjeli sastavite mljeveno meso sa povrćem iz blendera , dodajte so, paradajz sos i  začine. Na kraju dadati sitno sjeckani peršun , pa  fino sve dobro promiješati i pripremiti smjesu za Kilis tavu.

U nauljenoj tavi , zdjeli ili  maloj tepsiji, rukama prekrijte dno tave sa pripremljenom smjesom od mesa. Preliti sa 1 šoljicom  vode.

Tavu zatvorite sa masnim   papirom za pečenje ili poklopcem tave.

Pecite u zagrejanoj  pećnici na 180 ° dok  povrće ne omekša i  meso ne bude kuhano. Pustiti da kuhau pećnici 45 minuta.

Onda sklonite mastan papir i pecite dok ne porumeni .

Kao prilog ako želite možete odmah staviti preko smjese od mesa u tavi , u stvari  poredajte kriške-četvrtine paradajza , redjajući ih u krug. Pored  kriške paradajza , staviti  zelene čili paprike . İsto tako možete posebno propržiti i paradjz   i papričice -najbolje je na roštilj ili u teflon tavi.

Kilis Tava, uvijek se   poslužuje  vruća. Kao prilog ide povrće , jogurt i obavezno turski ajran…

Afiyet olsun

Kilis tava 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net