Recent Posts

Sarajevo: Nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi u kinu Meeting point

Sarajevo 3Sarajevo– 09.4.2016.– 14:48:51- Sarajevo u kinu Meeting Point, od 10. do 12. aprila će biti održan program American film Showcase: Različiti pogledi na svijet.

Riječ je o programu koji publici širom svijeta donosi selekciju američkih nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova. Izborom se nude pogledi autora savremenog nezavisnog filma na američko društvo i kulturu. Težište projekta je na promociji razumijevanja, saradnje i dijaloga putem filmskog medija. Filmovi iz programa AFS istražuju raznolike teme, koje se tiču ljudskih prava, invaliditeta, društvene pravde, sportova, slobode medija, tehnologije i okoliša.

Sarajevo je u okviru programa, koji u glavnom gradu BiH organizuje Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u saradnji sa Obala Art Centrom i kinom Meeting Point, publika će biti u prilici da pogleda tri ostvarenja Putnici namjernici (The Overnighters), Mala bijela laz (Little White Lie) i Upoznajte patelove (Meet The Patels).

Sarajevo 2Posljednjeg dana Sarajevo programa publika će imati priliku da nakon projekcije filma Upoznajte patelove (Meet The Patels) prisustvuje razgovoru sa korediteljicom Geetom V. Patel.

Ulaz na projekcije i razgovor su slobodni, a filmovi su titlovani na bosanski, hrvatski, srpski jezik.

Pored Sarajeva, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u saradnji sa lokalnim partnerima, predstavljat će program American film Showcase: Različiti pogledi na svijet i u Doboju, Banja Luci, Mostaru i Stocu.

 

NED / 10. APRIL / 20:00 Putnici namjernici (The Overnighters)

Režija: Jesse Moss, 2014, 100 min.

Desetine hiljada nezaposlenih pristižu u gradić Williston u Sjevernoj Dakoti u nadi da će dobiti dobro plaćene poslove. Ali nakon što doputuju u Willston suočavaju se s tužnom realnošću: ne samo da su im šanse za zaposlenje minimalne, već nemaju gdje ni spavati. Pastor lokalne luteranske crkve Jay Reinke pridošlicama po svaku cijenu želi pružiti malo dostojanstva. Iz noći u noć svoju crkvu pretvara u privremeno utočište za pridošlice. Neprekidna plima nesretnih pridošlica izaziva sve jači otpor lokalne zajednice i gradske vlasti prijete da će izdati službenu naredbu kako bi spriječile dalje korištenje crkve kao prenoćišta. Nakon što lokalne novine Willston Herald otkriju da se među osobama koje Reinke ugošćava u crkvi nalaze i seksualni prestupnici, kao i kontroverzne detalje iz svećenikovog privatnog života, čak ni Reinkeova nevjerovatna odlučnost i istinska humanost ne mogu spriječiti da se situacija vrtoglavo otme kontroli.

Sarajevo 1

http://ibalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net