Recent Posts

Savjet bezbjednosti UN odbio Ruse za učešće Kurda u pregovorima

UN 1Ženeva – 06.4.2016.– 11:38:51-  Savjet bezbjednosti UN odbio je ruski zahtjev da i Kurdi budu uključeni u sirijske mirovne procese u Ženevi. Ovo je saopštio ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin. Nema mjesta za Kurde u mirovnim pregovorima o Siriji.

“U fazi u kojoj kurdski problem prolazi kroz jedno od najsloženijih razdoblja unutar Turske, Ankara pokušava da opstruiše napredak oružanih kurdskih frakcija na sjeveru Sirije. Dok svoj politički plan na južnoj granici države smatra crvenom linijom iz perspektive nacionalne sigurnosti Turske i čiji prelazak ni u kom slučaju nije dozvoljen”, smatraju turski analitičari, a prenose agencije.

UN 2“Kurdske jedinice narodne odbrane (YPG) izbjegavali su direktnu konfrontaciju sa Asadovim snagama. Izgledalo je kao da sprovode prećutni ili tajni dogovor sa sirijskim režimom koji se povlačio iz područja sa pretežno kurdskim stanovništvom, da bi Kurdi zatim preuzimali kontrolu nad tim mjestima bez borbe, stavljajući ih pod svoju upravu”, tvrde analitičari.

Un je naveo da su zapadne zemlje članice Savjeta bezbednosti uložile veto, prenosi printani mediji.

Dok ruska strana  i Čurkin smatraju da će ovo na loš način uticati na mirovne procese i međunarodna zalaganja da se u Siriji prekine rat.

UN 3– Zabrinuti smo zbog toga što sirijski Kurdi, istorijski utkani u društvo, još nisu pozvani na mirovne pregovore- rekao je on, dodajući da je time Zapad uništio ideju o inkluzivnosti sirijskih pregovora.

Izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura je prošlog mjeseca zatražio da se sirijski Kurdi uključe u pregovore, upozoravajući da bi podjela Sirije na manje države bila neodrživa.

– Sirijski Kurdi su važan dio zemlje, treba da pronađemo formulu po kojoj bi i oni imali mogućnost da učestvuju u donošenju mira. Mislim da nijedna osoba u Siriji, ko god ona bila, ne bi bila protiv toga- rekao je De Mistura.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije u toku nedelje je zatražio da sve partije i sukobljene strane učestvuju u pregovorima.

UN 4– Prirodno, kao i u svim sukobima, najvažnije je da postoji dijalog između različitih strana- naveo je ruski diplomata.

Predsjednik Erdogan dodao je kako je svjestan činjenice da turski vojnici ginu, no, kako je naglasio, teritorij Turske nije samo komad zemlje uknjižen u katastru.

“Svi oni koji gaje određene loše namjere prema našoj domovini, neka prvo pogleda koju cijenu smo za nju plaćali u proteklih hiljadu godina i neka, prema tome, poduzimaju svoje korake. No, taj korak mu može biti zadnji. Ove riječi odnose na sve one koji pod različitim imenima i riječima na meti imaju integritet naše zemlje i jedinstvo našeg naroda”, poručio je Erdogan.

Govoreći o poduzimanju mjera protiv onih koji podržavaju terorističku organizaciju, Erdogan je kazao kako je neophodno biti odlučan i nepokolebljiv u tome, uključujući i oduzimanje državljansatva. “Oni ne mogu biti državljani ove države!”, kazao je turski predsjenik Erdogan.

UN 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net