Recent Posts

Hrvatska: Lider radikala personu non grata

Hrvatska 1ZAGREB, 1. APRIL– Lider radikala personu non grata u Hrvatskoj. Premijer Tihomir Orešković: Uhapsićemo Lidera radikala ako pređe granicu Hrvatske. Društvo logoraša traži da Zagreb blokira pregovore Srbije sa EU.
 
Hrvatska je danas, poslije odluke iz Haga, zabranila ulazak Vojislavu Šešelju u prvu zemlju EU. Premijer Tihomir Orešković poručio je da će lidera SRS uhapisiti ako pokuša da pređe granicu.
 
– To je sramotna presuda, poraz suda u Hagu i tužiteljstva. Ovdje je učinio zlo i nije pokazao kajanje. Palio je hrvatske zastave i zastave EU. Nadam se da će tu i Srbija intervenisati i da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanja od strane komšija- rekao je Orešković danas u Vukovaru.
 
Predsednik hrvatske vlade smatra da je oslobađajuća presuda šamar žrtvama:
 
Hrvatska 2– Haški tribunal nije prepoznao zločinački poduhvat nad Hrvatskom. Dakle, fašistička politika velike Srbije prolazi nekažnjeno.
 
Na pitanje da li će haška odluka uticati na stav Hrvatske oko ulaska Srbije u EU, Orešković nije dao nedvosmislen odgovor:
 
– Uslovi su svima jasni. Kako smo mi morali da ih ispunimo, tako će morati i oni.
 
Nešto prije donošenja presude predsjednik Hrvatskog društva logoraša Zdravko Komšić tražio je da tamošnja vlada blokira pregovore Srbije sa Unijom i spriječi otvaranje poglavlja 23, ako naša država ne ukine zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Orešković je na to odgovorio da će, ako Srbija ne ispuni taj zahtev, doći do blokade.
 
Hrvatska 5Oslobađajuća presuda Šešelju je u Vukovaru izazvala niz reakcija u kojima prevladava riječ “sramota”. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže da je ovo “žalosno za cijeli civilizovan svijet”:
 
– Zanemarimo Šešelja. Ovo je trebalo da bude presuda velikosrpskoj politici i mislim da je jasno rečeno hrvatskom narodu, kao i 1991. da treba da se uzda u sebe i da ne računa na pomoć međunarodnih elemenata.
 
Većina Vukovaraca kritikuje i hrvatsku vlast koja navodno nije poslala potrebne dokaze na osnovu kojih je Šešelj mogao biti osuđen.
 
– Naše su institucije pale na ispitu – tvrdi Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša.
 
Hrvatska 4– Ovakva presuda je za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvrijedljiva i šokantna, a za proces pomirenja štetna. Oni koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i sprovode politiku nasilnog menjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni blanko ček – smatra Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije.
Oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima, ogroman je udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna. Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela je svoj prvi i najveći poraz. Hrvatska ne može i neće prihvatiti sramotnu presudu i nastaviće da radi sve što je u našoj moći da bi pravda bila zadovoljena- kazala je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Beograd, 010415. Haaski optuzenik Vojislav Seselj zapalio je jutros ispred Palace pravde hrvatsku zastavu, cime po njegovim rijecima  upucuje poruku hrvatskoj ustaskoj drzavi. Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net