Recent Posts

Tači pozvao Nikolića na inauguraciju

Tači

Tači pozvao Nikolića na inauguraciju

İzabrani predsjednik Kosova Hašim Tači položi će zakletvu u četvrtak 7. aprila.  Zvaničan poziv da prisustvuje njegovoj inauguraciji poslat je u Beograd predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, saznaje se neslužbeno od diplomatskih izvora u Prištini. Kako ističu sugovornici, pozivnice su uručene i “liderima susjednih zemalja ili njihovim predstavnicima”.

U kabinetu predsjednika Srbije nije dobiven odgovor da li Nikolić dobio Tačijevu pozivnicu. Koliko je poznato, predsjednik Nikolić dosad nije bio ni na jednom međunarodnom skupu kome je prisustvovao i Tači, za razliku od premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomacije Ivice Dačića. Upamćeno je međutim, da se Nikolić u nekoliko navrata, bilo na marginama, bilo u službenom dijelu susreo s odlazećom predsjednicom . Kosova Atifete Jahjaga. Ti susreti nisu imali nikakav formalni znak.

Hašim Tači je u nedavnom razgovoru za austrijski Standard najavio da će poslati takav poziv. “Radujem se pozivu koji ću uputiti predsjedniku Nikoliću. Pozvat ćemo i ostale predsjednike zemalja regije”, poručio je on, uz opasku da se s Nikolićem susretao i ranije, te da “to neće biti nešto nepoznato predsjedniku Srbije”.

Prištinski list Koha ditore objavio je da Hašim Tači može biti inauguriran za predsjednika prije nego što Ustavni sud odluči po zahtjevu kosovske oporbe koja tvrdi da izbor za predsjednika nije bio u skladu s Ustavom. List podsjeća da je oporbeni blok zatražio uvođenje privremene mjere koja bi odgodila tu ceremoniju do službene odluke suda. Kako prenosi Koha Ditore, predstavnici pokreta Samoopredjeljenje smatraju da Tači nastavlja pripreme za stupanje na dužnost, “što dokazuje da on već zna kakve će biti presuda Ustavnog suda.

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači jos ranije je najavio  da će na svoju inauguraciju pozvati i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i tom prilikom izjavio:”Biće ceremonija prilikom preuzimanja funkcije predsjednika početkom aprila i radujem se pozivu koji ću uputiti predsedniku Nikoliću. Pozvaćemo i ostale predsjednike zemalja regiona”, kazao je Tači u intervjuu za austrijski “Der Standard”.

Tači 1

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net