Recent Posts

Tužilaštvo BiH istrage bh. državljana na stranim ratištima

Tužilaštvo 4SARAJEVO, 30.03.2016– Tužilaštvo BiH vodi intenzivne istrage protiv više desetina državljana BiH koji se nalaze na ratištima u Siriji i Iraku i koji. Tužilaštvo BiH prema operativnim informacijama, napuštaju ta područja, rekao je glavni tužilac BiH Goran Salihović na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

On je izjavio da Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama u inostranstvu, intenzivno radi na lociranju i izručenju ovih lica u BiH radi vođenja postupka zbog krivičnog djela.

“Do danas su podignute optužnice protiv 20 osoba, koje se dovode u vezu sa ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo 2Nekoliko državljana BiH koji se nalaze na tom području kontaktiralo je policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivicu i sarađuju sa pravosuđem BiH.

Prema zvaničnim podacima Agencije za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) trenutno je na stranim ratištima oko 70 državljana te države, a u dosadašnjim sukobima ih je poginulo između 40 i 50.

Od početka ratnih sukoba u Siriji i Iraku teško je ustanoviti koliko je državljana BiH aktivno uključeno na ratištima. Prema određenim procenama Ujedinjenih nacija (UN) na stranim ratištima nalazi se ukupno oko 217 boraca iz BiH. Ipak, stručnjaci upozoravaju da podaci sa kojima se raspolaže nikako ne mogu biti u potpunosti tačni, i da su te cifre promenjljive, objavljeno je na sarajevskom portalu Klix.ba.

Tužilaštvo 3Na nedavno održanoj radionici OEBS-a istaknuto je da i svi borci na stranim ratištima, koji se povezuju sa BiH, ne moraju nužno imati neke velike veze sa tom zemljom. Određeni broj njih ima dvojno državljanstvo, ili su samo rođeni u BiH. Prema operativnim podacima kojima raspolaže SIPA trenutno je broj državljana BiH koji ratuju na stranim ratištima niži u odnosu na cifre koje su u prethodnom periodu predstavljane javnosti.

“Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na stranim ratištima trenutno boravi oko 70 državljana BiH koji kao borci učestvuju u oružanim sukobima, dok je između 40 i 50 državljana BiH izgubilo život na stranim ratištima u prethodnom periodu”, potvrdili su za taj portal iz Državne agencije.

Tužilaštvo 6Ipak, ono što zabrinjava je da pored osoba koji odlaze na strana ratišta kao borci, veći je postotak onih koji odlaze kao civili, a to su uglavnom cele porodice, gde muževi sa sobom vode ženu i decu. Takođe, za većinu osoba koji učestvuju na stranim ratištima ustanovljeno je da su to osobe sa kriminalnom prošlošću, odnosno da su imali problema sa zakonom zbog raznih krađa, nasilja…

Određeni broj osoba koje su ratovale u Siriji ili Iraku, najviše kao pripadnici tzv. ID ili neke druge grupe, u međuvrenu su se vratili u BiH. Tužilaštvo je i procesuiralo određeni broj takvih osoba, koji uglavnom nakon sudskog postupka dobiju kazne zatvora do godinu dana.

Tužilaštvo 5

“Trenutno su podignute optužnice protiv 20 osoba, a pod istragom je nekoliko desetina osoba zbog učešća na stranim ratištima”, potvrdili su iz Tužilaštva BiH za BH medije.

Postavlja se pitanje, šta će biti sa takvim osobama nakon izlaska iz zatvora, odnosno da li će i dalje biti posebno praćene, s obzirom na prošlost i učešće na stranim ratištima, kao pripadnici određenih terorističkih organizacija.

Tužilaštvo 1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net