Recent Posts

Pentagon upozorio iz sigurnosnih razloga a Erdogan u SAD-u

Pentagon 1ANKARA: 30.Mart.2016– Pentagon je objavio upozorenje da, zbog “sigurnosnih razloga”, porodice američkog personala napuste Adanu, Izmir i Muglu, uključujući i bazu Incirlik.
 
Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je na dnevnom brifingu kazao da upozorenja nisu povezana s određenom terorističkom prijetnjom.
 
Američki State Department i Pentagon naredili su porodicama američkih diplomata i vojnog osoblja da napuste jug Turske zbog straha za sigurnost.
 
„Američko Državno tajništvo je upozorilo svoje državljane o narastajucim prijetnjama od strane terorističkih grupa diljem Turske, te ih poziva da izbjegavaju boravak u jugoistočnom dijelu Turske“, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.
 
On dodaje kako je State Department naredio da članovi porodica americkog osoblja u konzulatu u Adani, te oni koji se nalaze u Izmiru i pokrajini Mugla, trebaju početi napustati navedene dijelove Turske.
 
Pentagon 2„Također se smanjuju službena putovanja u Tursku i svode se samo na ona od ‘kritične važnosti po misiju’. Američki konzulat u Adani ostaje otvoren i tamo će se obavljati svi rutinski konzularni servisi“, kaže Puljić.
 
U ovom upozorenju se navodi kako su strani i američki turisti meta međunarodnih terorističkih organizacija, kao i da američki državljani trebaju izbjegavati područja u blizini tursko-sirijske granice.
 
„Savjetuje se izbjegavanje većih skupina, uključujući obilazak popularnih turističkih destinacija“, javlja dopisnik Al Jazeere
 
Ovaj potez je uslijedio u vrijeme porasta zabrinutosti za sigurnost kroz Tursku i prati ga novo upozorenje za putovanje kojim se poručuje građanima SAD da postoji povećana opasnost od napada, javlja agencija AP.
 
State Department i Pentagon kažu da članovi porodica osoblja u američkom konzulatu u Adani i u zračnoj bazi Incirlik moraju ići, kao i sa još dvije lokacije.
 
Pentagon 3„Strani i američki turisti su namjerna meta međunarodnih i lokalnih terorističkih organizacija. Američkim građanima se poručuje da revidiraju sigurnosne lične planove i budu na oprezu cijelo vrijeme“, navodi se u saopćenju State Departmenta.
 
U saopćenju, Evropska komanda američke vojske navodi kako ovaj korak „dozvoljava planirani, siguran povratak članova porodica iz ovih područja zbog stalnih sigurnosnih problema u regiji“.
 
Ova naredba je izdata u vrijeme kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Washington u utorak kako bi prisustvovao na sigurnosnom samitu u četvrtak i petak.
 
Postoje brojne špekulacije u medijima da li će se Erdogan susresti sa Obamom, u vrijeme pokazatelja slabih odnosa sa SAD-om zbog stanja u Siriji i turskih domaćih problema.
 
Ipak, Erdogan je novinarima prije polaska iz Istanbula naveo kako će imati sastanak sa američkim liderom.
 
Obama i Erdogan će imati „nerformalne razgovore“, objavila je Bijela kuća.
Pentagon 4

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net