Recent Posts

Otkrivena deveta planeta

planeta 1ISTANBUL, 28.MARTA 2016– Gotovo zvuči kao senzacija i da su nova naučna istraživanja pokazala kako se rubom našeg Sunčevog sistema “kreće” misteriozna planeta broj devet.

Milionski dnevnici prenose ono kako piše britanski “Independent”. Naučnici su u januaru ove godine proučavajući orbite otkrili novu planetu.

Američki naučnik Mike Brown tvrdi kako bi moglo biti riječ o “planeti broj devet”.

“Pozdrav simpatizerima planete devet. Pronađen je ekscentrični objekat Kajperovog pojasa i to upravo na mjestu gdje bi se deveta planeta trebala nalaziti”, napisao je Brown prošle sedmice na svom Twitter profilu a prenio je milionski dnevnik HURRİYET iz Istanbula.

Brown je i ranije tvrdio kako ima dovoljno dokaza za postojanje devete planete i to na osnovu “kretanja manjih svemirskih objekata van Sunčevog sistema koji imaju orbite koje utječu na gravitaciju nove planete devet”.

planeta 2Astronomi su otkrili da je na polovima Mjeseca došlo do promjena koje je prouzrokovala vulkanska eksplozija od prije tri milijarde godine.

Astronomi su ispitivali podatke koje je prikupio svemirski brod “Lunar Prospector”, koji je Američka svemirska agencija (NASA) 1998. godine lansirala na Mjesec.

Ustanovljeno je da se blizu polova Mjeseca nalaze dva područja bogata hitrogenom. Naime, radi se o smrznutim masama vode, a kako astronomi navode došlo je do pomjeranja ovih masa.

Pretpostavlja se da je do promjena došlo prije tri milijarde godina, kada je na ovom mjestu došlo do vulkanske eksplozije. Također, astronomi kažu da je ova eksplozija prouzrokovala pomjeranje sjevernog i južnog pola, odnosno pomjeranje ose Mjeseca za šest stepeni (201 kilometar).

Ako bi do slične promjene došlo na Zemlji astronomi smatraju da bi došlo do pomjeranja Grenlanda.

Istraživanje NASA-e objavljeno je u magazinu “Nature”.

planeta 4Riječ je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje koji se “krije” na samom rubu Sunčevog sistema. Astronomi Majkl Braun i Konstantin Batigin, čija je studija objavljena u časopisu “Astronomical Journal”, navode da još nisu direktno posmatrali ovu udaljenu planetu, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Da “Deveta planeta” zaista postoji zaključili su na osnovu “kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i manjih svemirskih objekata van Sunčevog sistema”, piše Hurriyet.

“Ta mala svemirska tijela imaju orbite na koje po svemu sudeći utiče gravitacija skrivene planete”, navodi se u studiji dvojice astronoma koji vijeruju da je nekada davno planeta odgurnuta duboko u svemir pod dejstvom gravitacionih sila Jupitera i Saturna.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće direktno posmatrati ovu planetu koja je 20 puta udaljenija od Neptuna i deset hiljada puta manje svijetla od Plutona.

“Od antičkog doba do danas, čovijek je otkrio svega dvije planete, a ovo bi bila treća”, kazao je Braun, navodeći da veliki dijelovi našeg Sunčevog sistema još uvijek nisu istraženi.

Professor of Planetary Astronomy Mike Brown speaks in front of a computer simulation of the probable orbit of Planet Nine (yellow) at the California Institute of Technology in Pasadena, California January 20, 2016.  REUTERS/Mario Anzuoni

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net