Recent Posts

Florence Hartmann: Ovdje sam sa ratnim zločincima

Florence Hartmann 1
Florence Hartmann: Ovdje sam sa ratnim zločincima
Francuska novinarka i dugogodišnja glasnogovornica haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann, uhapšena je u četvrtak ispred Tribunala, uoči početka izricanja presude Radovanu Karadžiću, oglasila se putem Facebooka a njeno kratko obraćanje javnosti, prenosimo u cjelosti:
 
”Florence je dobro. Željela je da sa Vama podijeli sljedeće novosti. Uhapšena je na grub način, izvan Tribunala od strane službe sigurnosti UN, dok je sa porodicama žrtava i preživjelima, čekala izricanje presude Karadžiću.
 
Hapšenje nisu izvele holandske vlasti, nego čuvari UN, iako UN za to nemaju nikakvu nadležnost. Odvedena je u Scheveningen u „United Nation Detention Unit“ u kom su smješteni ratni zločinci čija je zlodjela neprestano otkrivala.
 
Dobro je, uprkos tome što se nalazi u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta. U zatvorskoj je odjeći, bez telefona, interneta. Na raspolaganju su joj časopisi i knjige koje su joj donešene a komunikacija joj je vrlo ograničena.
 
Treba takođe istaknuti da je Florence osuđena kao novinarka zato što je otkrila postojanje dogovora da se umanji uloga Srbije i na taj način onemoguće porodicama žrtava da traže reparacije za ratne zločine.
 
Nasuprot insinuacijama koje kruže, njoj nije suđeno kao uposlenici MKSJ, nego kao novinarki. Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vrijeme bio i tužilac i sudija. (U javnosti poznato kao princip kadija te tuži-kadija ti sudi)”, napisala je Hartmann.
 
Podsjećamo, nekadašnja zaposlenica Haaškog tribunala uhapšena je u četvrtak ispred zgrade ovog Tribunala. Hartmann je uhapšena zbog kazne koja joj je izrečena nakon što je u svojoj knjizi odala tajne informacije Haaškog suda.
 
Hartmann je ispred Tribunala došla kako bi “ispratila” presudu Radovanu Karadžiću, koji je kasnije tog dana osuđen na 40 godina zatvora. Hartmann su, od hapšenja, pokušali zaštititi obitelji žrtava i preživjeli koji su se u četvrtak našli ispred ICTY-a, ali nisu uspjeli.
Florence Hartmann

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net