Recent Posts

Ratni zločini Radovan Karadžić- VIDEO

Karadžić 1ISTANBUL, 25. MART 2016– Radovan Karadžić koga je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini .
 
Karadžić je godinama izbjegavao hapšenje, a pod lažnim identitetom, kao Dragan Dabić, bavio se alternativnom medicinom u Beogradu.
 
U izricanju presude Karadžiću, Sudsko vijeće je više puta spomenulo “udruženi zločinački pothvat” što je, po mišljenju pravnika, jako važna kvalifikacija koja može omogućiti suđenja za ratne zločine na razini bh. sudova.
 
Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je juče u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.
 
Direktor Instituta za nestale BiH Amor Mašović smatra da je jako bitno što je Karadžić osuđen za tri udružena zločinačka pothvata.
 
Karadžić 2U prvostepenom postupku, Haški tribunal je utvrdio da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce.
 
Pretresno vijeće utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina- Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te je oslobodilo Karadžića krivnje za taj dio optužnice.
 
Nakon što je bivši lider Srba u Bosni i Hercegovini Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom osuđen na 40 godina zatvora, iz Vlade Srbije je potvrđeno kako će danas biti održana sjednica tog tijela čija će jedina tema će biti presuda Karadžiću.
 
Karadžić 3I na sjednici vlade bh. entiteta Republika Srpska, koja će također biti održana danas, presuda Karadžiću bit će jedina točna dnevnog reda.
 
Odmah nakon presude, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je onima koji presudu Radovanu Karadžiću misle iskoristiti za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku, da Srbija to ne smije, ne može i neće dozvoliti.
 
“Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće da dozvoli”, istaknuo je Vučić na središnjoj državnoj svečanosti obilježavanja Dana sjećanja u Varvarinu.
 
Kako je istaknuo, Srbija će stati uz svoj narod i štititi njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život Republike Srpske, prenose mediji u Beogradu.
 
Karadžić 4“Ne ugrožavamo nikoga, nikome nećemo da prijetimo, ali nikome ne damo da Srbe gaze zato što su Srbi. Nismo ničija krpa, mi smo ponosan, nepokoran i nepokoren narod”, rekao je Vučić.
 
Premijer Srbije je napomenuo i da će njegova zemlja, unatoč onome što se dogodilo u prošlosti, dati sve od sebe za pomirenje i suradnju sa susjedima u regiji.
 
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovarajući na upit novinara šta pravno za Bosnu i Hercegovinu znači kvalifikacija “udruženi zločinački poduhvat”, podsjeća kako je Haški sud u BiH na suđenje vratio 800 predmeta koji bi mogli biti obuhvaćeni tim pravnim terminom.
 
Karadžić 5No, kaže i kako je “nažalost izbjegnuto da se struktura vlasti u Srbiji dovede u vezu sa strukturom paravlasti u BiH”.
 
“Povezao ih je samo sa paraformacijama iz Srbije – sa [Vojislavom] Šešeljom, [Željkom Ražnatovićem] Arkanom itd. Kada govorimo o onome šta to pravno znači za BiH, situacija izgleda ovako: Haški tribunal je vratio BiH na suđenje preko 800 predmeta koji su označeni kategorijom A i to je, recimo, koncentracioni logor Sušica u Vlasenici. Sve su to učesnici zločinačkog poduhvata. Dakle, može krenuti na niže nivoe i dovesti do toga da se presude ti zlikovci koji slobodno hodaju Bosnom i Hercegovinom”, kaže Izetbegović.
 
Kriv po 10 od 11 točaka optužnice. Karadžić je proglašen krivim po 10 od ukupno 11 točaka optužnice – za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubojstva kao zločin, prisilna premještanja civila, širenje terora, napade na civile i uzimanje talaca. Nije kriv za genocid u sedam bh. općina.
 
Reakcije na presudu u BiH su podijeljene.

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net