Recent Posts

Mediji od naslova “kasapin iz Bosne” do “zločinc”

Mediji 1ISTANBUL, 25. MART 2016– Mediji na udarnim mijestima objavili su vijest o haškoj presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.
 
Mediji poput, britanskog BBC na naslovnoj poziciji na svom sajtu navodi da je Karadžić proglašen “krivim za genocid u Bosni, ratne zločine i da je osuđen na 40 godina zatvora”.
 
Nediji kao CNN nisu uživo pratili ovaj događaj, pa su na sajtu u trenutku kada u Hagu izrečena presuda kao glavne vijesti stajala informacija o smrti fudbalske legende Johana Krojfa i tekst o razvoju situacije nakon napada u Briselu.
 
Mediji 2Mediji među nosećim vijestima bio je naslov “Kasapin iz Bosne očekuje presudu za genocid”, koji je nešto kasnije smijenila informacija o presudi.
 
Karadžiću 40 godina, kriv za genocid u Srebrenici: Kasapin iz Bosne.
 
Mediji o “Kasapinu iz Bosne” piše i britanski tabloid “Dejli Mejl” koji navodi da ga je pravda konačno stigla.
 
“Sud za ratne zločine proglasio ratnog vođu Radovana Karadžića KRIVIM za ubistva i zločine protiv čovečnosti”, navodi ovaj list.
 
Britanski Gardijan vijest o Karadžiću objavljuje na sajtu uz oznaku hitno, ispod bloka posvećenog napadima u Briselu.
 

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-03-24 14:10:48Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

“Karadžić krivično odgovoran za genocid u Srebrenici”, naslov je “Gardijana”.

 
Mediji kao Gardijan u svom tekstu navode da je Karadžić “bivši psihijatar i harizmatični političar”, sa svojom karakterističnom frizurom, najviši je balkanski zvaničnik kojem se sudi pred Haškim tribunalom.
 
Dalje u tekstu se navodi da iako je rat u Bosni završen prije 20 godina, Karadžića smatraju herojem u onim delovima BiH koji su pod srpskom kontrolom, a da presuda neće pomoći da se iskorijene duboke podjele u Bosni i regionu.
Mediji 4
Kako britanski Telegraf prenosi, mnogi Srbi smatraju da je sud u Hagu pro- zapadni instrument, a da je njihovo ubjeđenje potkrepljeno činjenicom da se izricanje presude poklapa sa godišnjicom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.
Mediji u manjem bh. entitetu prenose da “Presuda Haškog tribunala Karadžiću, bila je najavljena za 24. mart i dodatno će zakomplikovati situaciju zbog čega se mora odlučno stati u odbranu RS, poručio je Dodik”.
Mediji 5

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net