Recent Posts

Izrael želi normalizovati odnose sa Turskom

Izrael 1ISTANBUL, 25. MART– Izrael kako je najavio premijer Benjamin Netanjahu da želi normalizovati odnose sa Turskom. Kriza između Egipta i Turske je jedan od faktora koji otežavaju pomirenje Izraela i Turske.

Izrael po pisanju izrelskih medija, Benjamin Netanjahu je izjavio: “Mi smo uvijek željeli da normalizujemo odnose sa Turskom. Ukoliko je to moguće, sa Turskom želimo normalizovati odnose. Pregovori su u toku i na tom polju ima napretka. Uskoro će se organizovati još jedan sastanak na kome će se, nadam se, naši odnosi u potpunosti popraviti i dati povoljne rezultate.”

U izvještaju se navodi da je Netanjahu povodom istage terorističkig napada na Bejoluu rekao da na odnos između Turske i Izraela nema nikakvih primjedbi i da su ove dvije zemlje u dobroj saradnji.

Izrael 2Prošle sedmice je turski list Hurriyet Daily News objavio da je Turska tražila da Izrael toj zemlji omogući “neograničen pristup” u vezi dopremanja pomoći Pojasu Gaze.

U izvještaju je navedeno da je viši turski zvaničnik kazao da ako Izrael ispuni taj zahtjev, onda će Turska smatrati da je ispunjen njen uvjet da Izrael podigne opsadu.

Viši izraelski zvaničnik je kazao da je kriza između Egipta i Turske jedan od faktora koji otežavaju pomirenje Izraela i Turske. Zvaničnik je naglasio da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zabrinut da bi svaki ustupak Turskoj u vezi Gaze, kojim bi se poboljšali odnosi, naštetio izraelskim strateškim vezama sa Egiptom.

Izrael 3

On je dodao da su viši izraelski zvaničnici pokušali da posreduju između Turske i Egipta, kako bi smanjili tenzije i omekšali egipatsko protivljenje turskom učešću u Gazi, ali ti napori do sada nisu urodili plodom.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon je potvrdio da je Egipat od Izraela zatražio pojašnjenje u vezi napretka razgovora sa Turskom. “U okviru našeg dijaloga sa Egiptom se također govorilo i o Turskoj. Egipat je htio znati kakva je situacija”, rekao je on.

Izrael 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net