Recent Posts

UEFA uvodi novi format Lige šampiona

UEFA 1ISTANBUL, 24. MART 2016– UEFA ili Evropska fudbalska federacija razmatra mogućnost promjene formata takmičenja u Ligi šampiona.
 
Prijedlog koji se razmatra uključuje varijantu da se smanji broj klubova u elitnom fudbalskom evropskom takmičenju. Navodno je želja da se dođe do toga da Liga šampiona donese više utakmica u nokaut fazi, što bi dovelo do formiranja dvije „super lige“ sa po osam timova u odnosu na trenutni format po kojem je 32 kluba podijeljeno u osam grupa sa po četiri tima. To bi donijelo mnogo više utakmica između velikih klubova u grupnoj fazi, svaki bi odigrao po čak 14 ogleda.
 
Ove navode za britanske medije je prokomentarisao Pedro Pinto, portparol UEFA-e.
 
UEFA 2„UEFA je u stalnom kontaktu sa svim akterima Lige šampiona, naravno i sa klubovima, po svim fudbalskim pitanjima. Prema tome, bilo kakvi planovi o novom formatu našeg najjačeg klupskog takmičenja biće koordinirani i u dogovoru sa svim zainteresovanim stranama. Trenutno nema konkretnih prijedloga na stolu, jer smo na početku novog ciklusa našeg klupskog takmičenja“, kazao je Pinto.
 
Sigurno je da se trenutni format takmičenja u Ligi šampiona neće mijenjati prije sezone 2018/19 zbog ugovora o TV pravima, koji se potpisuju na trogodišnji period. Novi ciklus ugovora o TV pravima počeo je od sezone 2015/16.
 
Liga šampiona je 1992. godine naslijedila dotadašnji Kup šampiona u kojem se igrala samo nokaut faza i u kojem su nastupli samo osvajači titule u svojoj zemlji.
 
Prema trenutnom formatu igraju se tri kola kvalifikacija i play-off runda nakon čega kreće grupna faza u kojoj nastupa 32 kluba podijeljena u osam grupa. Po dva prvoplasirana kluba iz svake klube plasiraju se među 16 najboljih, kada kreće nokaut faza.
 
Kao da jaz između bogatih sa Zapada i ostatka Evrope nije već dovoljno velika…
 
UEFA 3Tek, engleski “Guardian” piše da najveći klubovi iz kontinentalnog dijela Evrope, a to bi otprilike trebalo da znači Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen, Juventus, Milan, Inter, Borusija Dortmund, u poslednje vrijeme Pari Sen Žermen i još poneko… guraju ideju da grupna faza Lige šampiona bude smanjena na 16 timova.
 
Štaviše, list navodi da UEFA ozbiljno razmatra ovu mogućnost, a da se iza svega krije briga nabrojanih klubova zbog enormnog ugovora o TV pravima koji je potpisala Premijer liga i na osnovu kojeg će engleski klubovi u budućnosti imati ogromna zagarantovana primanja.
 
Da bi se to ispratilo, navodno je ideja velikih iz Španije, Italije, Njemačke i Francuske, nagradni fond koji jamči UEFA za učešće u Ligi šampiona ne bi trebalo da se rasipa na, citiramo,”luzere”, a jasno je na koga se tu misli i ko su klubovi i iz kojih zemalja koji ne bi trebalo da smetaju…
 
Promena tamičenja, naglašeno je, značila bi formiranje dvije mini lige od osam klubova, a list navodi da bi UEFA trebalo da saopšti ima li promjena ili ne do početka naredne sezone i sledećeg ciklusa potpisivanja komercijalnih ugovora sa već ustaljenim partnerima.
S obzirom na to da UEFA potpisuje ugovore na tri godine, bilo kakva promjena poslıje sezone 2017/18 bila bi teško izvodljiva.
UEFA 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net