Recent Posts

Fahrudinu Radončiću, zakazano suđenje 30. marta

Radončić 3SARAJEVO, 24. MART 2016-– Fahrudin Radončić je dobio odluku da je Sud Bosne i Hercegovine zakazao prvo ročište na suđenju za srijedu 30. marta.  Početak suđenja u predmetu “Fahrudin Radončić i drugi”, potvrdio je Radončićev advokat Asim Crnalić.
 
Iako je u izjavi za agenciju Srna istaknuo kako nije osobno obaviješten o početku suđenja, doznao je za to prilikom posjeta Radončiću u pritvoru. Njegov je klijent dobio poziv za glavnu raspravu, zakazanu za 30. marta u 13 sati.
 
Crnalić je istaknuo kako će Radončićeva obrana tražiti da, umjesto glavne rasprave, bude održana statusna konferencija na kojoj bi trebalo raspraviti nesporne stvari, raspored suđenja i druga bitna pitanja.
 
Radončić 5Prema njegovim riječima, “Radončićevo zdravstveno stanje nije dobro, jer nisu dobri srčani parametri, EKG je loš, ima povišen pritisak i velik raspon između gornjeg i donjeg tlaka”.
 
Radončić se prije nekoliko dana pred Sudom izjasnio kako nije kriv, a nešto ranije su to učinili i ostali optuženi u istome predmetu: Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.
 
Prekršio mjere zabrane jer optužnica tereti Radončića da je predvodio organiziranu skupinu koja je od 14. decembra 2015. do 12. siječnja 2016. godine počinila niz kaznenih djela.
 
Radončić je optužen za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
 
Radončić 6Dautbašića i Hadžijahića optužnica tereti za ista kaznena djela, dok je Šahman optužena za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i ometanje rada pravosuđa.
 
Radončić je uhićen 25. januara, a Dautbašić i Šahman dvije sedmice ranije.
 
Tužiteljstvo BiH optužnicu protiv njih podiglo je 5. februara, a potvrdio ju je Sud BiH deset dana kasnije.
 
Nakon što je u pritvoru proveo 23 dana, Radončić je pušten u kućni pritvor uz mjere zabrane. Utvrđeno je kako je prekršio te mjere pa je ponovno vraćen u pritvor.
Radončić 7Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fahrudina Radončića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lidera Saveza za bolju budućnosti BiH, protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 27. janura i 2. februara 2016. godine.

Radončić je u apelaciji koju je podnio protiv rješenja, pored ostalih navoda, istakao povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost te povredu prava na nepristrasan i nezavisan sud, smatrajući da se Sud BiH svrstao na jednu od strana u postupku.

Ustavni sud BiH je zaključio i to da nije povrijeđeno apelantovo pravo na povredu pretpostavke nevinosti.

Radončić 9

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net