Recent Posts

Gaga Nikolić legenda

Beograd, 14.03.2016. - Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlic govori na komemoraciji povodom smrti glumca Dragana Nikolica, danas u Ateljeu 212 u Beogradu. (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)

BEOGRAD. 23. Mart 2016– Dragan- Gaga Nikolić odavno je postao i ostao urbana legenda- legenda Beograda na veliku žalost  više nije medju nama, otišao je na onaj bolji svijet.

Gaga Nikolić rođen je i odrastao na Crvenom krstu, a kao zreo čovek bio je veliki pobornik očuvanja i obnavljanja starinskog Vračara.

 “Voleo bih da se neke stvari vrate, nedostaju autentične, specifične zanatske radionice, stari zanati”, rekao je govoreći o dijelu Beograda u kom je živeo:

“Mislim da Čubura može da postane naš Monmartr, da se tu oko Hrama Sv. Save, kao oko pariske bazilike Sakr- Ker, osmisle letnje scene, kafei, neki prostori za umjetnike, prostori da se deca igraju. Bilo bi pametno da se od Slavije gore do Crvenog krsta, do pozorišta nešto osmisli jer bi trebalo sačuvati neke stare kuće, neke restaurirati, neke konzervirati. Toga ima u evropskim gradovima, u Pragu, na primer, naiđete na neku izbicu i piše da je tu Kafka pisao, živeo. Ili kafei u kojima su sjedeli znameniti ljudi. To su momenti koji daju poseban šmek, posebnu atmosferu gradu.”

legenda 2U legendu su, nema, sumnje ušli i Dragan Nikolić i Milena Dravić kao par. Nedavno, tačnije 18. marta, svojevrstan hit na društvenim mrežama bila je vijest: Legenda srpskog glumišta Dragan Nikolić dobio je još jedan mural, mural na kome su on i Milena zagrljeni. I to u Doboju.

Mnogi su im se divili, a oni o svom braku koji je potrajao bezmalo četiri i po decenije nikada nisu mnogo govorili.

“Milena je sa Dorćola, a ja sa Krsta”, rekao je jednom prilikom dodajući: “Ono što se ponese iz detinjstva jako utiče na čoveka i na afinitete koji vezuju ljude.”

legenda 3Upoznali su se na snimanju filma “Horoskop” 1969. a vjenčali 1972. tokom snimanja filma “Kako su se vollele dvije budale”. Tačnije, sudbonosno “da” izgovorili su u pauzi snimanja.

“Uspjeli smo da se sakrijemo od svih, čak i od roditelja. Kuma nam je bila Seka Sablić. Kazali smo im da dođu u podne pred opštinu, ali oni nisu znali o čemu se radi. Bilo je to 30. decembra 1972, a samo par dana zatim morao sam u vojsku.”

Nema mnogo projekata u kojima su zajedno radili, a njihov čuveni šou “Obraz uz obraz” poneo je epitet antologijski.

legenda 4“Smatrali smo da i ona i ja treba da imamo, da idemo svojim glumačkim putem.”

Kako su oboje govorili, nisu se jedno drugom mnogo miješali u karijeru. Ali jedna sugestija rezultirala je ulogom za antologiju. Naime, kada je pročitao scenario za film “Ko to tamo peva” Dragan je isprva imao nekih dilema, međutim Milenina sugestija da je šlager pjevač u tom odličnom scenariju baš uloga za njega je doprinjela da zaigra u tom danas kultnom filmu.

Ne mješajući se jedno drugom, na svoj način su se međusobno veoma podržavali, a kada je o kritičnosti reč, Dragan je rekao:

legenda 5“Milena zaista zna da gleda i predstavu i film, i da zatim da pravu, dobru primedbu. Recimo, kad je gledala probu predstave ‘U plamenu strasti‘ u Zvezdara teatru rekla mi je poslije na koja tri mjesta bi mogao nešto popraviti, drugačije uraditi i kad je došla premijera dobio sam aplauz na otvorenoj sceni baš na ta tri mjesta.”

Sjetiti se recimo onoga da je u jednom intervjuu na novinarsko pitanje o Mileni odgovorio je:

“Ona je vrhunska glumica. Talentovana je, šarmantna. I normalna. Izuzetna je kao osoba. Mnoge stvari sam naučio od nje. Uz nju sam naučio da se istovremeno može biti i popularan i živeti normalno.”

A na pitanje o tajni takvog braka, kakav je njihov, odnosno poruku drugima, kazao je:

“Ne razvodite se preko novina, ne šaljite poruku partneru preko novina, pronađite svoju intimu.”

Uz ime Dragana Nikolića odavno stoji- glumačka legenda. A on je o glumi, između ostalog, rekao: “Gluma je i razmjena, neka vrsta druženja. Ne samo nas na sceni nego i nas sa publikom. Strašno je važno da se uspostavi taj kontakt. (…) U glumi je teško početi i dostići neki nivo, ali još je teže opstati i mislim da je to što sam opstao moj najveći uspjeh.”

legenda 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net