Recent Posts

Dijete u nama

dijete u nama

KAD SI SRETAN LUPI TADA DLAN O DLAN…

Dijete se u nama budi svakodnevno. Igra se našim strpljenjem, osjećanjima, vremenom i znanjem. Dodaje nam loptu u trenutku naše nepažnje, tresne nas po nosu , i, golllllll….

Vuče nas za rukav, želi da se igra, pjeva, veselo trči. Pitanja postavlja bez reda i brzinom svjetlosti. Ispred svakog izloga zastaje i traži novu igračku, šešir, šal.

Prejeda se slatkišima i sokovima utapa žeđ. Lutkama kroji haljinice i bere cvijeće.To dijete nam se uvlači pod kožu i češka nas . Smijemo se grohotom. To smo mi, stapamo se u jedno. Dijete u nama i mi u djetetu.

Odrasli smo u želji da budemo veliki, ozbiljno dosadni ljudi, a danas u nama jedan dječak ili djevojčica pobjedonosno viču URAAAA, URAAAA i nastavljaju da se igraju.

Snovi se sanjaju, letimo, dodirujemo cvijet, vrh bora, planine. U potoku hvatamo ribe, Skačemo sa solitera padobranima. Sanjamo bježanje iz škole, sanjamo mamine kolače i tatinu ozbiljnost. Dijete se ne da, gura se i namiješta pored srca.Lijepo mu je tu, meškolji se i udobno zijeva. Ne postoji godina niti trenutak koji ga može istjerati odatle.

Dijete u nama i mi sami sa sobom idemo dalje do nove igre. Ko se nije sakrio magarac bio!!!

Pronađi vremena, budi dijete. Spusti teške ruke i uspori korak. Okreni se i vidjet ćeš pratnju koja poskakuje.

Dijete te traži, zove. Sva djeca svijeta su tu u tebi. Najljepša i najplemenitija kreacija prirode je mali čupavi smješko i djevojčica u roze haljinici.. Pridruži im se!

Dan teče, prolazi. Oni idu dalje u svojoj igri. Budi dijete, ostani dijete!

Ekskluzivno iz Brčkog za portal ibalkan.net Piše:  Indira Jašarević- Čandić

dijete u nama 1Indira Jašarević- Čandić-Rođena je 24.9.1966 godine u Brčkom. Po zanimanju je  pravni administrator. Supruga i majka tri djeteta. Pisanjem se bavi od djetinjstva objavljujući u raznim dječijim i kasnije novinama i časopisima za odrasle. Dobitnica nekoliko nagrada za poeziju i priča za djecu i odrasle. Objavljeni radovi u nekoliko zajedničkih zbirki poezije i priča za djecu i odrasle te samostalna jedna knjiga poezije za djecu i priča za djecu i odrasle i knjiga poezije za odrasle. U pripremi su dva romana u  rukopisu  i jedna knjiga priča i poezije za djecu. Saradnik i kolumnista u časopisu i veb portalu ibalkan. net, Avlija, Naslijeđe, Miris prošlosti i I am lady i My country is Bosnia…

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net