Recent Posts

Proljeće stiglo pred zoru

Proljeće 1SARAJEVO, 20. Mart 2016– Proljeće novo godišnje jutros je stiglo u 5 sati i 30 minuta. Počelo je proljeće na sijevernoj Zemljinoj polulopti. Postoji li romantičnije godišnje doba od onoga kakvo je proljeće.

Nekad je priroda čudnija od fantastike. Proljeće koje iz smeđih i žućkastih boja zime probijaju se neke nove nijanse.

“Prvi znak je proljeće jer je to svakako lijepo vrijeme za rad u bašti, tokom kojega sam naišao na bubamaru sa kojom sam snimio i ‘spot’ za jedan svoj instrumental”, napisao nam je Adis iz Sarajeva.

Proljeće 3Obdanica će na dan početka proljeća trajati 12 časova i devet minuta, a noć 11 časova i 51 minut.

Na južnoj Zemljinoj polulopti proljeće traje tokom dijela septembra, cijelog oktobra, novembra i dijela decembra.

U nedjelju, 27. marta, počeće i ljetnje računanje vremena, kada će se kazaljke na časovnicima pomjeriti za sat unaprijed.

Prema obavešetenju Astronomskih društva u regionu, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Proljeće 4Na dan početka proljeća, Sunce u Sarajevu je izašlo u 5:41, a zalazak će biti u 17:51, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.
Proljeće i njegov početak u BiH će biti popraćeno uz stabilnije vrijeme, više sunca i povoljne biometeorološke prilike. Većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba. Preporučljivo je biti oprezniji tokom jutarnjih sati, obzirom da će biti svježije u odnosu na ostatak dana.

Na prvi dan proljeća i  ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz “Ruđera Boškovića”.

Proljeće 5Prvog dana proleća na Balkanu se očekuje pretežno sunčano vrijeme, uz slab vijetar, uglavnom jugoistočni.

Jutro će biti hladno, ponegdje uz slab mraz, na sijeveru i istoku umjereno oblačno.

Vetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od minus dva do osam, a najviša dnevna od 18 do 21 stepen Celzijusa.

Proljeće 6Dok će u Beogradu ovog dana biti pretežno sunčano i relativno toplo. Vijetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura oko osam, a najviša dnevna oko 21 stepen.

Proljeće i prestaviti njega onda je ovo godišnje doba u kojem se cijela priroda budi, a izgleda da je uspijelo da probudi i veliki fotografski talenat kod naših čitalaca.

Neki od njih koje smo zamolili da nam pošalju fotografije prvih znakova proleća bili su brzi i efikasni. Prikazaćemo ih narednih dana. Redakcija regionalnog portala http://ibalkan.net se zahvaljuje svima koji su nam poslali fotografije, a neke od ovih slika ostaviće vas narednih bez daha!

Proljeće na njegov prvi dan jutarnja temperatura u regionu Balkana  od Sarajeva do Istanbula biće oko 5 stepeni, a najviša dnevna oko 21 stepen.

Proljeće 7

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net