Recent Posts

Imigranti nazad u Tursku

Imigranti 1BRISEL- ANKARA, 19.Mart 2016– Imigranti nazad u Tursku bio je konačni dogovor lidera Evropske unije koji su postigli postigli su nagodbu s Ankarom. Konačno sve je poznato do u detalje o rešavanju izegličke krize, javio je češki premijer Bohuslav Sobotka, podvukavši da sporazum stupa na snagu u nedelju u ponoć. Brojni prognani iz Sirije moraće da se `”svi ilegalni imigranti koji dodju u Grčku iz Turske počev od 20. marta biti vraćeni” na tursku teritoriju.

Predlozi koje je predstavila Turska o izbjegličkoj krizi su u velikoj mjeri prihvaćeni na današnjem Samitu lideri zemalja Evropske unije (EU) u glavnom gradu Belgije, Briselu.

Imigranti 2Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk će sporazum predstaviti pred liderima 28 članica. Potrebni kriteriji slobodnog viznog režima za turske državljane će se okončati do kraja mjeseca kako bi na snagu stupili u junu.

EU će u roku od nedjelju dana obezbijediti finansije za započete projektime vezane za izbjeglice, a za uzvrat će rukovodstvo u Ankari za povratni sporazum, u roku od 2 do 3 dana, obezbijediti sve što je potrebno za njegovo stupanje na snagu.

Imigranti 3U sklopu pregovora o primanju Turske u EU u junu će se otvoriti 33.poglavlje vezano za odredbe o finansijama i budžetu.

Prihvatanje ovih odredaba od strane rukovodstva Kiparskih Grka u izvorima EU je navedeno “da ulažu nade u sporazum sa Turskom”.

(From L) Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, European Union Council President Donald Tusk and European Union Commission President Jean-Claude Juncker shake hands at the end of an European Union Summit held at the EU Council building in Brussels, on March 18, 2016. EU leaders and Turkey's prime minister approved a controversial deal to curb the huge flow of asylum seekers to Europe, with all migrants arriving in Greece from Sunday to be sent back. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERTHIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas u Bruxellesu izjavio kako je cilj Turske i Evropske unije (EU) jasan, a on je pomoći izbjeglicama kroz jednu humanitarnu perspektivu.

Lideri zemalja Evropske unije (EU) kasno sinoć su postigli dogovor o saradnji sa Turskom u vezi sa izbjegličkom krizom, a on će danas u Bruxellesu biti predstavljen premijeru Turske Ahmetu Davutogluu.

Imigranti 5Premijer Davutoglu je, po dolasku u zgradu Vijeća Evrope, odgovarajući na pitanja novinara, kazao kako danas u Bruxellesu prisustvuje trećem samitu u posljedna četiri mjeseca.

“Naš cilj je jasan, pomoći izbjeglicama kroz jednu humanitarnu perspektivu. Isto tako želimo produbiti odnose Turske i EU te ih postaviti na jake temelje. Imamo zajednički cilj. Nadam se da će biti moguće da se nađemo na jednoj zajedničkoj platformi koja se temelji u ovim okvirima”, rekao je Davutoglu.

Istakao je da pitanje izbjeglica za Tursku ne predstavlja predmet “cjenkanja”, nego pitanje koje je u okviru međunarodnih ljudskih vrijednosti kao i evropskih vrijednosti.

Imigranti 6

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net