Recent Posts

Dogovor EU i Turske

eu

Turski premijer Ahmet Davutoglu prihvatio je uslove iz prijedloga EU za rješavanje migrantske krize, saopštili su neimenovani visoki zvaničnici EU. Primjena dogovora EU i Turske trebalo bi da počne 20. marta.

Lideri Evropske Unije postigli su dogovor sa Turskom o zaustavljanju nelegalnih migracije, objavio je premijer Finske Juha Sipila na svom Tviter nalogu. “Dogovor sa Turskom je odobren”, naveo je Sipila.

Predstavnici zemalja članice EU trebalo je da se sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom dogovore o planu od osam tačaka za okončanje iregularnih migracija iz Turske u EU. Lideri EU su na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj.

Plan predviđa da svi iregularni migranti, koji na grčka ostvra dolaze iz Turske, budu vraćeni u tu zemlju. Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će biti raspoređen među državama EU,.

Turska će, takođe, preduzeti sve neophodne mjere kako bi spriječila nove morske ili kopnene rute za ilegalne migrante iz Turske u EU, a sarađivaće sa okolnim zemljama kao i sa EU tim povodom.

eu 1

Prema predloženom sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve nelegalne migrante koji su prešli u Grčku, ukljucujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Jednom kada se neregularni prijelazi između Turske i EU zatvore ili bar značajno i na održivom nivou smanje, aktiviraće se “Šema za dobrovoljan humanitaran prijem”, a zemlje članice EU će toj šemi davati doprinos na dobrovoljnoj osnovi.

Pojedine tačke odnose se na ubrzanje vizne liberalizacije za Tursku, otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupanju Turske EU, kao i na ubrzanje isplate Turskoj od tri milijarde evra za pomoć izbjeglicama dok će EU izdvojiti dodatnih tri milijarde do 2018. godine.

EU i njene članice će sarađivati sa Turskom u zajedničkim projektima za poboljšanje humanitarnih situacija u Siriji, posebno u oblastima u blizini turske granice, koji bi omogućili lokalnom stanovništvu i izbjeglicama da žive u tim područjima zbog povećanja bezbednosti.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije, preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javlja Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutoglijem, organizovao nastavak razgovora i za vrijeme ručka, prenose agencija, pozivajući se na izvore EU.

“Tusk je spreman da stavi tekst na sto pred sve lidere EU i preporuči njegovo usvajanje na osnovu pregovora sa Turskom topkom noći i jutros”, dodao je izvor.

Plan za povratak svih nelegalnih migranata mogao bi da stupi na snagu u nedelju, ako lideri EU postignu dogovor sa premijerom Turske, izjavio je visoki zvaničnik EU.

Turske 2

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da vidi određene teškoće unutar EU u vezi sa ispunjenjem uslova dogovora o migrantima, ali je dodao da se nada pozitivnom rezultatu današnjih razgovora u Briselu. On je dodao da svi treba da znaju da neće prihvatiti bilo kakav dogovor koji bi Tursku pretvorio u “otvoreni zatvor” za migrante.

“O tome smo telefonski razgovarali sa nemačkom kancelarkom (Angelom) Merkel prošle sedmice, kao i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom kada je bio u Ankari”, rekao je Davutoglu u četvrtak pre polaska za Brisel.

“Nadamo se dobrom ishodu za Tursku,EU i migrante”, kazao je.

Davutoglu je upozorio lidere EU da je ponuda Ankare o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu pitanje humanitarne prirode, a ne nešto o čemu može da se cjenka. Davutoglu je naglasio da EU i Turska imaju isti cilj, a to je da pomognu sirijskim izbjeglicama, . On je dodao da želi da se osigura da su odnosi Turske sa EU na “črvstom tlu”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nakon što su lideri EU dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, da današnji pregovori sa Ankarom neće biti laki.

Ona je istakla da EU mora da bude spremna da počne brzo da vraća migrante iz Grčke u Tursku kako bi se izbjegao “faktor privlačenja” prije nego što novi sistem stupi na snagu. Merkel je na konferenciji za novinare navela da lideri EU nisu precizirali datum kada bi to moglo da počne, naglasivši da sve zemlje Unije žele sporazum o migrantima.

Neimenovani turski zvaničnik je irekao da će turski premijer Ahmet Davutoglu tražiti od EU otvaranje novih poglavlja u pregovorima za članstvo, uprkos tome što je Kipar zaprijetio vetom.

Turske 3

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Evropu da “pleše po minskom polju” time što direktno ili indirektno podržava terorističke grupe.

Erdogan je, tokom uživo emitovanog govora na turskoj televiziji, poručio Evropi “da prvo pogleda šta je sama uradila po pitanju migranata prije nego što kaže Turskoj šta da radi. Turska će slušati kritike Evrope o ljudskim pravima samo kada su one opravdane”, naveo je Erdogan.

“U vreme kada je Turska ugostila tri miliona izbjeglica, oni koji ne mogu da pronađu mjesta za šačicu izbeglica, koji se usred Evrope drže u sramnim uslovima, moraju prvo sebe da pogledaju”, istakao je Erdogan.

On je optužio pojedine zemlje da direktno ili indirektno podržavaju terorizam, očigledno misleći na Radničku partiju Kurdistana.

“Naša borba protiv terorizma je legitimna…Svaka teroristička organizacija koja je aktvina u našem regionu i u Turskoj se ujedinila protiv Turske. Mnoge zemlje, prvenstveno zapadne, još ne mogu da zauzmu principijelni stav prema tim grupama”, kazao je Erdogan.

İzvor: Agencije

Turske 4

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net