Recent Posts

Vijesti stranih medija

Vijesti 5ISTANBUL, 17.Mart 2016– Vijesti strane štampe za 17. Mart. kao i tekstovi u kojima možete pročitati najnovije sve iz svjetskih pisanih medija o dešavanjima o Turskoj.

Britanski Independent u vijesti pod naslovom „Turska se suočava sa neprijateljom“ prenosi da se Turska suočava sa bitnim najbitnijim problemom,i kako je napisala novinarka Laura Pitel, otvorena i tolerantna društva su česta meta napada. U vijesti se prenosi da je Turska prihvatila preko dva miliona i sedam stotina hiljada izbjeglica,i da teroristička organizacija prekinula mirovni proces.

Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu, right, and European Council President Donald Tusk speak to the media during a joint press conference in Ankara, Turkey, Thursday, March 3, 2016. Tusk says it is up to Turkey to decide what further measures it can take to reduce the flow of migrants but says many in Europe favor a mechanism that would allow the “fast and large-scale” shipment of migrants back to Turkey and such a mechanism would “effectively break the business model of the smugglers.(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Njemački Stuttgarter Zeitung je prenio da je partija AFD bilježi sve veći stepen popularnosti, i da kako se prenosi,iva partija se zalaže za osrednu politiku, koja se protivi bilo kakvoj vrsti vjerskog,nacionalnog ili bilo kakve druge polarizacije društva.U vijesti se na kraju dodaje da i Merkel mora voditi politiku Gabriele Krečman.

Vijesti 3Ruski internet portal Sputniknews je prenio da je Vladimir Putin odlučio da počne sa povlačenjem ruskih vojnika iz Sirije. U vijesti se prenosi da će ruske vojne baze Hmeymim i Tartus nastaviti sa aktivnim djelovanjem, ali da nije poznat konačan datum povlačenja ruskih vojnika iz Sirije.

Vijesti 6Iranska novinska agencija IRNA je prenijela da ponovo počinje saobraćanje vozova na relaciji između Irana i Turske. U vijesti se prenosi da je zamjenik predsjednik iranske željeznice Rašidi izjavio da je nakon prekida prevoza putnika vozovima između dvije zemlje,sklopljen dogovor da ponovo počne svakodnevni saobraćaj vozova i da je početak redova vožnje zakan za narednu nedjelju.

Vijesti 7Američki New York Times je prenio da se nastavljaju pregovori u vezi izbjegličke krize između Turske i EU.

U vijesti James Kantera se ističe, da je u tom kontekstu Turska uputila zahtjeve u vezi primanja novih izbjeglica,što je izazvalo veliko čuđenje kod evropskih lidera.

Britanski Times je prenio da je sve bliži dogovor između EU i Turske u vezi izbjegličke krize. U vijesti se ističe da su ostali lideri evropskih zemlja ostali zatečeni pred nacrtom dogovora između Njemačke i Turske. Nakon 12-satnih razgovora,sastavljen je i konačan nacrt teksta dogovora.

Vijesti 4

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net