Recent Posts

Hurem našeg doba -Šeika Mozah al Missned

 

Mozah 4

Hurem našeg doba -Šeika Mozah al Missned

Katar je država smještena na Arapskom poluotoku, o kojoj se u našoj javnosti govori kao o zemlji strogih islamskih pravila, ali i zemlji nevjerojatnog bogatstva i blagostanja. Po uređenju je apsolutistička monarhija kojom vlada emir, šeik Hamad bin Khalifa Al-Than. Iako šeik ima tri žene, kao najvažnija i njemu i Kataru nametnula se ona koja je zapravo bila druga, šeika Mozah bint Nasser al Missned. Ona se, za razliku od druge dvije emirove žene, ali i ostale prve dame Arapskog poluotoka, često pojavljuje u javnosti te aktivno sudjeluje u političkom i društvenom životu emirata. Svjetska fascinacija i činjenica da ju je Forbes 2007. godine smjestio na 74. mjesto od 100 najmoćnijih žena svijeta posve je normalna i to znate čim bacite pogled na nju i njenu zavidnu biografiju.

AdsızMahaiz

Mozah al-Missned rođena je 1959. godine u Kataru, no dio je života živjela u izgnanstvu u Egiptu zbog sukoba njezinog oca s ocem svog muža. Kada je stari emir svrgnut s vlasti, katarski je dvor odlučio pomiriti ove dvije obitelji procijenivši da se radi o nacionalnoj dobrobiti. Tako je brak između šeike Mozah i šeika Hamada bin Khalifa Al-Thana zapravo bio dogovoren i sklopljen iz interesa, no kažu da je odmah prerastao u ljubav na prvi pogled! O tome koliko emiru znači Mozah svjedoči i činjenica da je njezin sin Tamim, iako nije prvorođeni šeikov sin, proglašen za prijestolonasljednika.

Mozah 1

Majka je sedmero djece, ali uz sve obiteljske obveze koje donosi život žene vladara u tradicionalnom Kataru, Mozah al-Missned je diplomirala sociologiju, a aktivno je uključena u rad brojnih organizacija poput: Arapske demokratske zaklade, Zaklade za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice koja unutar koje dodjeljuje međunarodnu nagradu WISE za obrazovanje, a bila je i pokretačka sila Al Jazeerinog programa za djecu.

Nagrada WISE utemeljena je 2010. godine, a dodjeljuje se za iznimna dostignuća na području obrazovanja, s fondom od pola milijuna dolara. Pod njenim patronatom, otvoren je i obrazovnicentar na periferiji Dohe, kampus koji okuplja podružnice najvećih anglosaksonskih sveučilišta.

Vlastitoj je djeci usadila važnost obrazovanja, pa je njezina kćer šeika Mayassa bint Hamad al Thani, nakon doktorata na američkom sveučilištu Columbia, došla na čelo krovne muzejske organizacije u Kataru – Quatar Museums Authority. Ova 29-godišnjakinja danas je (po Forbesu) najmoćnija žena u svijetu umjetnosti i upravlja godišnjim budžetom od minimalno 250 milijuna dolara.

Njezina majka Mozah, uz sve dosad nabrojeno, je i veliki borac za prava žena – od 1998.predsjedava Vrhovnim vijećem za obiteljske poslove kojemu je cilj ojačati ulogu obitelji u društvu i ukazuje na probleme žena i djece… Uspjela je postići i da je u Ustavom jedne konzervativne islamske države kao što je Katar zajamčena jednakost spolova.

Mozah

O tome koliko sada već bivšem emiru znači Moza, svjedoči i činjenica da je njihov sin Tamim, iako nije prvorođeni emirov sin, proglašen za prestolonasljednika, odnosno za sadašnjeg emira.

Budući da dok je pratila emira u svim službenim posjetima, svjetska se javnost počela zanimati i za njezin stil odjevanja, koji joj je odmah priskrbio titulu ikone stila i elegancije – modna Biblija Vouge, smjestio je šeiku u pet najbolje odjevenih žena svijeta. Hvalospjevi tu ne prestaju – britanski dizajner Julien McDonald stilski ju je usporedio sa besmrtnom Jackie O.

Kao i svaka žena iz visokog društva, obožava dizajnersku odjeću. U posjedu tako nema samo pune ormare skupih predmeta, već je na poklon od muža dobila i vlasnički udio u Tiffanyju te Louis Vuitton Moet Hennesy koji ujedinjuje najluksuznije modne brandove poput Diora i Givenchya. Iako je imala veliku ulogu u modernizaciji katarskog društva i voli visoku modu, ova dama nikad nije izdala tradicionalne vrijednosti svoje zemlje, pa su joj zaštitni znak turbani i zatvorene haljine koje ne otkrivaju ništa što ne smije biti otkriveno. Osim toga, jednom je prigodom izjavila da nikad neće obući previsoke štikle ako se pojavljuje sa suprugom – kako ne bi bila viša od njega.Iako se ne modernizira brzinom i intenzitetom kojom se Dubai okrenuo Zapadu,promjene u Kataru također su vidljive, posebno u položaju žena otkako je ovaj moćni par na čelu države.

Islamska tradicija i dalje je jaka i pruža otpor prema strancima iz drugih, posebno zapadnih kultura, ali ravnoteža između daška modernosti i krute tradicije utjelovila se u šeiki Mozah koja je jednom prilikom izjavila kako se ljudi ne moraju odreći svoga naslijeđa da bi bili moderni, te da građanin svijeta kako ga ona vidi mora imati identitet i biti ponosan na svoju kulturu, a istovremeno biti otvoren modernom svijetu.

Autor:Vanesa Radnić

katar

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net