Recent Posts

HODŽA DŽEHENEM

DŽEHENEM

HODŽA DŽEHENEM

Priča mi moj Kemica s Malte kad je on iš’o u mejtef, bio neki hodža, za njeg’ se govorilo da je u drugom ratu bio sa Švabama i da je i ranjen u nogu. Niko ne zna kako se izvuk’o, al’ kažu da je zbog njeg’ dio džamije pretvoren u milicijsku stanicu, k’o biva samo na njeg’ da motre. Ispred džamije bila košpicarna i mi bi, kad bi pođi u mejtef, tu nakupuj cigana.

– A moj Kemale šta su ti cigani?

– To ti je ono, Uzeire, kad ostane od kokica što se ne iskoka. I to bilo dvije banke za fišek, a kokice bile dinar. I kad nam dosadi mi bi se gađaj sa onim ciganima, a onaj hodža, valjda i on bolovo od PTSP-a, ko i ja, samo što se onda za to nije ni znalo. Narod je to zvao partizanska bolest. Ja kad on, moj Uzeire poludi i stane udarat’ s onim šćapom, pravo katilski. A šćap mu bio dug, mog’o je s njim dobacit’ do trećeg safa. Ma bio za psihijatrije kad ga ono ufati, a znao je bit’ i fin. Jednom nam govorio šta sve ima u Džennetu, a mi ga ispitivali, te imal’ ovo, imal’ treba, imal’ raje, a jedan ga pita, valjda tek počeo pušit’, ima li cigara u Dženetu?
Kaže hodža, bezbeli da ima, ali nejma vatre i ako ho’š zapalit’, moraš u Džehennem po vatru. Možda zbog njeg’, Uzeire, nisam nikad ni pušio.

– More bit moj Kemo, ko će ga znat’.

Piše: Uzeir Hadžibeg

hodža 1Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine gdje je studirao književnost davnih osamdesetih na filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ljubav prema pisanju je zapostavio sve do pojave interneta kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala.

 – Sve je počelo otprlike prije godinu dana kada sam pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg počeo na Facebooku pisati kratke priče . Za kratko vrijeme stekao sam preko 5.000 “prijatelja” i preko 1.000 ljudi ga svakodnevno čita i prati. Knjiga je ne samo u Bosni i Hercegovini doživjela uspjeh nego i širom kugle zemaljske . Ne pretjerujem ako kažem da nema mjesta na zemlji gdje knjiga nije našla svoje mjesto – izjavio  je Čopra.

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net