Recent Posts

Šešelj zapalio zastave Evropske unije i NATO-a

Šešelj 1BEOGRAD, 11.MART 2016– Šešelj je bio mediska poslastica tokom posladnja 24 sata jer je haški optuženik ipak se pojavio pred zgradom Specijalnog suda u Beogradu, iako je saslušanje otkazano. Šešelj je pokušao razgovarati sa sudijom nakon čega je zapalio zastave Europske unije i NATO saveza.

“Jesam li došao? Ima li sudije? Nema. Ima li predsjednika Suda? Nema. Tražio sam da razgovaram s predsjednikom Suda zašto mi nije odgovoreno na moj zahtev da postupak bude javan, da građani mogu da prisustvuju i novinari da snimaju”, rekao je Šešelj nakon izlaska iz Suda okupljenim simpatizerima Srpske radikalne stranke i novinarima.

Šešelj je potom dodao da nije dobio odgovor o tome, ali da je sinoć dobio pismo u kojem ga obavještavaju da se saslušanje zakazano za danas odlaže do daljnjega. Šešelj trvdi da “obzirom da do ovog trenutka pretresno veće Haškog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtev Republike Srbije u kojem su traženi odgovori na određena procesna pitanja”.

Šešelj 3“Pa valjda procesna pitanja pred našim sudovima treba u Srbiji da se uređuju, a ne da traže uputstva o procesnim pitanjima od Haškog tribunala. Dobrovoljno ne idem, ali ću svaku priliku iskoristiti, svaki trenutak, da nanesem stručnu, profesionalnu, političku i moralnu štetu Haškom tribunalu”, rekao je Šešelj.

Po pisanju medija sam Šešelj je naveo, nakon usvajanja IPAP sporazuma sa NATO-om, Srbija više nije slobodna i nezavisna država te da NATO slobodno “šparta po našoj teritoriji”,

Šešelj je rekao da ovaj režim greši u svim politikama jer želi da uvede Srbiju u EU, “gdje su svi tradicionalni srpski neprijatelji”.

Šešelj 4“Mi u EU nećemo, mi nećemo u NATO”, rekao je Šešelj i da bi pokazao “šta zaista srpski narod misli o NATO paktu i EU”, zapalio zastave Europske unije i NATO-a.

On je dodao da jedva čeka novo zakazivanje saslušanja, kada će prema njegovim rečima, dobiti priliku da stručno objasni zašto nema pravnih osnova za isporuku te da će SRS sve učiniti da spreči isporuku troje članova stranke Haškom tribunalu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je poticao zločine protiv čovječjnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Optužen je da je “govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine”.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine.

Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala, u novembru 2014., pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko nedjelja ranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog za izručenje Vojislava Šešelja do 31. marta, kada mu je zakazano izricanje presude.

Šešelj 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net