Recent Posts

Islam-agina džamija opet oskrnavljena u Nišu

Nišu 1Niš, 09. Mart 2016– Islam-agina džamija u Nišu ponovo je noćas oskrnavljena uvrijedljivom navijačkom parolom i to pored cijelodnevnog policijskog nadzora koji ovaj vijerski objekat ima još od 2004. godine.

Kako kažu u policiji, zid džamije duž Ulice generala Milojka Lešjanina ispisan je oko 2 sata posle ponoći, u trenutku kada je policajac zadužen za obezbjeđenje džamije bio “sa zadnje strane objekta”.

Izvršen je uviđaj po nalogu tužilaštva i sa njim utvrđeno da “nema elemenata krivičnog dijela” – kažu u policiji.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava mreže Chris je u razgovoru za medije rekao da ovim činom namijera nije bila prijetnja muslimanskoj zajednici, već se ovde radi o klasičnom navijačkom “prepucavanju” i dodao da je država dužna da zaštiti vijerski objekat, a posebno vijerski objekat nacionalne manjine.

Nišu 2“Džamija je, pored fizičkog obezbijeđenja, oskrnavljena po ko zna koji put. Jedino riješenje jeste postaviti video nadzor kao što je to učinjeno sa spomenikom Šabanu Bajramoviću. On je mnogo puta bio uništavan, ali sada je sve u redu” – kaže Đorđević.

Islam- agina džamija je pod zaštitom države od 1954. godine. Podignuta je 1870. na temeljima starije džamije iz 1720. godine. Teže oštećenje džamija je pretrpjela 17. marta 2004. godine kada je zapaljena od strane huligana kao odgovor na rušenje manastira i crkava na Kosovu. Obnovljena je 2013. godine i osposobljena za rad. Međutim, uvrijedljive parole nerijetko se mogu vidjeti na njenim zidinama.

Nišu 3Kako kažu u policiji, zid džamije duž Ulice generala Milojka Lešjanina ispisan je oko 2 sata poslije ponoći, u trenutku kada je policajac zadužen za obezbjeđenje džamije bio “sa zadnje strane objekta”.

“Izvršen je uviđaj po nalogu tužilaštva i sa njim utvrđeno da nema elemenata krivičnog dijela“, kažu u policiji.

Iako u ovoj poruci, kako kaže Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava mreže Chris, nema elemenata prijetnje, već je vjerovatno riječ o “klasičnom navijačkom prepucavanju”, on ističe da je država dužna da zaštiti svaki vjerski objekat, “posebno vijerski objekat nacionalne manjine”.

“Džamija je oskrnavljena po ko zna koji put pored fizičkog obezbjeđenja. Trebalo bi postaviti kameru kao što je to učinjeno sa spomenikom Šabanu Bajramoviću. On je mnogo puta bio uništavan, ali sada je sve u redu“, kaže Đorđević.

Ovo je jedina očuvana od ukupno 19 džamija koliko ih je u Nišu bilo tokom osmanske vladavine. Islam- agina džamija kao vijerski objekat od 2004. godine ima stalno policijsko obezbjeđenje.

Nišu 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net