Recent Posts

Izmir domaćin historiski susret Davutoglu- Tsipras

Davutoglu 1IZMIR, 09. MART 2016– Izmir je bio domaćin historiskog susreta dva premijera Davutoglu- Tsipras. Nakon sastanka delegacija dvije zemlje u Izmiru, premijer Turske Ahmet Davutoglu i grčki premijer Alexis Tsipras su održali konferenciju za medije.

Izmir je bio historiski značaj od uvijek a danas je poručeno da Turska i Grčka imaju dobre susjedske odnose, naglasivši kako dvije zemlje također žele povećati trgovinsku razmjenu sa šest na 10 milijardi dolara.

“Između Turske i Grčke postoje velike privredne mogućnosti, ali najvažnije je da postoje prijateljski odnosi između dvije strane kao važan faktor koji će pomoći u jačanju ekonomske saradnje. Ministri dvije zemlje će i nakon današnjih sastanaka koje smo obavili nastaviti blisku saradnju, zbog čega vjerujem da će buduće generacije graditi mostove prijateljstva između dvije zemlje. Razmišljamo raditi zajedno da vrlo važnim projektima”, rekao je Davutoglu.

Davutoglu 2Naglasio je da su delegacije dvije zemlje razgovarale i o potrebnim koracima kako bi se postojeća saradnja dodatno produbila.

“U oblasti saobraćaja imamo snažnu volju da dodatno približimo dvije obale Egejskog mora. Trenutno se završavaju infrastrukturni radovi kako bi bila uspostavljena trajektna linija između Izmira i Soluna. Nadamo se da će direktnom linijom biti povezana dva prelijepa grada na obalama Egejskog mora”, kazao je Davutoglu, dodajući da žele realizirati i projekat brzog voza između Izmira, Soluna i Istanbula.

Naglasio je da su tokom sastanka razgovarali i o izbjegličkoj krizi koja potresa Evropu, naglasivši da će svaki izbjeglica, koji bude priveden, a koji izrazi želju, biti poslat iz Turske u Evropu.

Davutoglu 3“Izbjeglice koje budu privedene u Egejskom moru, Turska će ih preuzeti, ali u okviru prava izbjeglica oni koji budu željeli ići u Evropu bit će poslati iz naše zemlje. Tako u Turskoj neće biti porasta broja izbjeglica”, rekao je Davutoglu.

Davutoglu je istakao da Turska obim trgovinske razmjene s Grčkom želi povećati s trenutnih šest na 10 milijardi dolara.

“Neka se zna da Turska nema želju niti namjeru voditi rat s Grčkom, niti Grčka takve pretenzije ima prema Turskoj. Svi smo na osnovu historijskih primjera shvatili da ratovanjem u Egejskoj oblasti niko ništa ne dobija”, kazao je Davutoglu.

Davutoglu 4Tsipras je izjavio da su Grčka i Turska odlučni da u okviru međunarodnog prava spriječe prelazak ilegalnih imigranata u Evropu.

“Želimo napraviti korak kako bi rješavanjem zajedničkih problema našim narodima osigurali ljepšu i sretniju budućnost”, rekao je Tsipras.

Istakao je na kraju da bi članstvo Turske u EU bilo od strateškog značaja za Uniju, jer bi se time, kako je rekao, povećali mir i stabilnost u regionu.

Tokom susreta dviju delegaciju potpisan je i protokol o saradnji između Anadolu Agency (AA) i Grčke novinske agencije (AMNA).

Davutoglu 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net