Recent Posts

BMW slavi 100 godina

BMW 1MINHEN, 08. Mart 2016– BMW Bayerische Motoren Werke Njemačka kompanija u ponedjeljak je proslavila 100 godina postojanja.

Tim povodom, jučer u 14 sati zaustavljene su sve proizvodne trake u 30 fabrika jednog od najvećih proizvođača automobila u svijetu da bi uposlenici mogli pratiti prijenos proslave povodom tačno 100 godina otkako je 7. marta 1916. godine osnovan BMW.

Uz preko 2.000 zvanica iz Njemačke i cijelog svijeta proslava je održana u Minhenu.

BMW inače zapošljava 116.000 radnika širom svijeta, a najveća fabrika ove kompanije se nalazi u Americi. Godišnji obrt firme je 80 milijardi eura.

BMW 2Vlasnici kompanije su sestra i brat Susanne Klatten i Stefan Quandt. Moto kompanije na engleskom jeziku je “The Ultimate Driving Machine”, dok je izvorni njemački slogan “Freude am Fahren”.

Jedan od trojice ljudi zaslužnih za osnivanje tvrtke i prvi generalni direktor (1922. do 1942.) bio je Franz Josef Popp.

Predstavljanjem novog modela na svečanosti u Minhenu, BMW je započeo obeležavanje velikog jubileja – 100 godina postojanja!

Čestitke stižu sa svih strana, čak i do ljutih rivala, kao što je “Mercedes”. Pogledajte njihovu šmekersku čestitku, koju su objavili na Twitteru:

BMW 3“Hvala vam na 100 godina takmičenja”, poručuje “mečka” BMW-u i dodaje: “Prvih trideset godina je bilo dosadno”, aludirajući na to da je “Mercedes” ipak stariji i, valjda, bolji.

BAVARSKI gigant danas obilježava 100 godina postojanja što je uveličao predstavljanjem doista nesvakidašnjeg koncepta.
Krajnje futuristički koncept koristi oblik limuzine, kao središnjeg koncepta BMW-ove povijesti, ali ga predstavlja u potpuno drugačijem izdanju. Možda najbliži mu je i 8, no kad spomenemo koeficijent otpora zraka od 0,18 postaje jasno kako ovaj koncept nije s ničim prije u BMW-u usporediv.
BMW 4BMW 4,9 metara dugo i tek 1,37 metara visoko vozilo nudi prostor za četiri osobe. Interijer je u potpunosti izrađen od recikliranih materijala, a osim modernog izgleda može se pohvaliti brojnim tehnološki naprednim rješenjima.
Naravno, naglasak je na autonomnoj vožnji, pa tako automobil raspolaže dvama postavkama, “Boost” kad je vozač involviiran, te “Ease” kada vozilo autonomno sudjeluje u prometu.
BMW 5

 

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net