Recent Posts

Narandžasti meteoalarm, snijeg i minusi u cijeloj BiH

Narandžasti 1SARAJEVO, 07 MART 2016– Narandžasti meteoalarm koji je upalio Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) izdao je upozorenje za područje Hercegovine, zapadne i jugoistočne Bosne zbog očekivane obilne kiše i pojačanog vjetra.

Po prognozama pada će od 40 do 60 litara kiše po metru kvadratnom a to se očekuje u Hercegovini, na zapadu i jugoistoku Bosne dok se na krajnjem jugu očekuje više od 80 litara po metru kvadratnom.

Narandžasti 2Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno sa obilnim padavinama. Snijeg se očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg.
Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne sa kišom. Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara.
Narandžasti 4Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više. Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između – 2 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 10 °C.
Sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom.
U subotu je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno. U većem dijelu Bosne treba ocekivati slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od 1 do 4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između – 2 i 4 °C, na jugu Hercegovine od 5 do 9 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
Narandžasti 5U nedjelju je isto u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 5 i 0 °C, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C.

FHMZ navodi kako se u Hercegovini očekuju udari vjetra od 50 do 70 kilometara na sat. Očekuje se da će narandžasti meteoalarm biti na snazi do ponoći.

U cijeloj BiH danas će biti oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavine u Hercegovini.

Slično vrijeme obilježit će i početak radne sedmice.

Narandžasti 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net