Recent Posts

Davutoglu u Teheranu

Davutoglu 6

ISTANBUL- TEHERAN, 06. Mart 2016– Turski premijer Ahmet Davutoglu danas boravi u posjeti Iranu, a u glavnom gradu Teheranu sastao se sa prvim zamjenikom iranskog predsjednika Ishakom Cihangirijem. Davutoglu je ispred palate Sadabad dočekan uz sve dužne počasti, a dočekao ga je zamjenik iranskog predsjednika Ishak Cihangiri. Nakon intoniranja državnih himni, premijer Turske Davutoglu pozdravio je iranske vojnike postrojene njemu u čast.

Nakon dočeka uslijedio je bilateralni sastanak Davutoglua i Cihangirija iza zatvorenih vrata, nakon kojeg se očekuje i zajednička konferencija za novinare.

Davutoglu 5

U pratnji Davutoglua u Teheranu nalaze se i turski ministar ekonomije Mustafa Elitas, ministar energije i prirodnih resursa Berat Albayrak, ministar za carinu i trgovinu Bulent Tufekci, ministar razvoja Cevdet Yilmaz, te ministar transporta, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim.

Svečanom dočeku prisustvovali su i iranski ministar vanjskih poslova Cevad Zarif i ministar za naftu Bijen Zengene.

Zamjenik iranskog predsjednika Ishak Cihangiri izjavio je kako današnja posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Teheranu, ima potencijal da bude prekretnica u iransko-turskim odnosima.

 

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU, TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE GELDİĞİ İRAN'IN BAŞKENTİ TAHRAN’DA, CUMHURBAŞKANI HASAN RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ. (EPA/TAHRAN-İHA)

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU, TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE GELDİĞİ İRAN’IN BAŞKENTİ TAHRAN’DA, CUMHURBAŞKANI HASAN RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ. (EPA/TAHRAN-İHA)

Cihangiri je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom Republike Turske na čelu sa premijerom Davutogluom.

“Iran i Turska uvijek su imali dobre susjedske odnose. Ovi odnosi su poboljšani dolaskom Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na vlast. Naš politički dijalog doprinio je također boljim odnosima dvije zemlje”, rekao je Cihangiri.

Kazao je kako je regija u kojoj se nalaze suočena sa vrlo složenim problemima, te da Iran i Turska imaju zajednički interes kada je u pitanju postizanje stabilnosti i mira.

Davutoglu 4

“Imali smo vrlo korisne razgovore sa Davutogluom o bilateralnim odnosima ali i o regionalnim temama. Koliko god u regiji imali neka razilaženja, mi u mnogim oblastima imamo zajedničke stavove. Odlučili smo upravljati našim različitim stavovima i kretati se u smjeru uspostavljanja stabilnosti u regiji”, rekao je Cihangiri i dodao:

“Posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Teheranu ima potencijal da bude prekretnica u iransko-turskim odnosima.”

Kada je u pitanju ekonomija, Cihangiri je rekao kako Iran i Turska imaju cilj ostvariti razmjenu u vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Turski premijer Ahmet Davutoglu (L) danas boravi u posjeti Iranu, a u glavnom gradu Teheranu sastao se sa prvim zamjenikom iranskog predsjednika Ishakom Cihangirijem. Na fotografiji: Iranski ministar saobraćaja i komunikacijskih tehnologija Mahmut Vaizi (D) ( Halil Sağırkaya - Anadolu Ajansı )

Turski premijer Ahmet Davutoglu (L) danas boravi u posjeti Iranu, a u glavnom gradu Teheranu sastao se sa prvim zamjenikom iranskog predsjednika Ishakom Cihangirijem.
Na fotografiji: Iranski ministar saobraćaja i komunikacijskih tehnologija Mahmut Vaizi (D) ( Halil Sağırkaya – Anadolu Ajansı )

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net