Recent Posts

Za Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena 2

Za Dan žena

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.marta 1857. u New Yorku. Te žene su osnovale sindikat.

Sljedećih nekoliko godina masovni protesti žena u New Yorku su doveli do prve konferencije 1910 godine uu Kopenhagenu, te na prijedlog njemačke socijalistkinje Klare Cetkin ustanovili Međunarodni dan žena koji je proslavljan u Americi, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, ali je kroz nekoliko godina prestalo njegovo obilježavanje.

U socijalističkim zemljama je tokom vladavine komunizma Dan žena izgubio svoju ideološku osnovu i postao Dan za iskazivanje ljubavi i poštovanja sa sasvim drugačijim idejama i osnovama od prvobitnih.

1960 godine Dan žena je ponovo obnovljen od strane Feministkinja koje nisu odustajale od borbe za prava žena u svim segmentima života i rada.

Međunarodni dan žena 1

1975 godine su UN donijele službenu odluku da 8. mart bude uvden kao Međunarodni dan žena.

Znajući da su prava žena u mnogim zemljama ugrožena ili minimalno ispoštovana ovaj dan nam ne bi trebao poslužiti kao Dan za prividnu pažnju nego kao Dan za borbu u svom okruženju, za prava ženskog pola i borbu protiv diskriminacije.

Samim oduzimanjem ženi prava na odlučivanje o njenom životu i uskraćivanjem ekonomske nezavisnosti iz raznih razloga i pobuda, žena je u posljedne vrijeme dovedena na mjesto vrlo ugrožene ljudske populacije naročito tamo gdje je u velikom broju nepismenost i seksualna pohota izražena.

U zemljama kao što su zemlje obuhvaćene ratom i vjerskim fanatizmom žena je meta i predmet ponižavanja i fizčkog kao i mentalnog zlostavljanja.

Međunarodni dan žena 3

Danas u svijetu postoje organizacije koje se bore i zalažu za prava žene, ali nisu ni blizu glasne kao one koje su utemeljile Dan žena.

Nažalost 21 vijek nije donio mnogo napretka, čak šta više u nekim oblicima žene su vraćene u srednji vijek..

Ipak..Sretan vam Dan žena ŽENE, ako vam, nam to nešto znači pored svakodnevnice koja nije ni malo lijepa kod većine ženske populacije u svijetu….

Ekskluzivno iz Brčkog za portal ibalkan.net Piše:  Indira Jašarević- Čandić

indira jasarevic99Rođena je 24.9.1966 godine u Brčkom. Po zanimanju je  pravni administrator. Supruga i majka tri djeteta. Pisanjem se bavi od djetinjstva objavljujući u raznim dječijim i kasnije novinama i časopisima za odrasle. Dobitnica nekoliko nagrada za poeziju i priča za djecu i odrasle. Objavljeni radovi u nekoliko zajedničkih zbirki poezije i priča za djecu i odrasle te samostalna jedna knjiga poezije za djecu i priča za djecu i odrasle i knjiga poezije za odrasle. U pripremi su dva romana u  rukopisu  i jedna knjiga priča i poezije za djecu. Saradnik i kolumnista u časopisu i veb portalu ibalkan. net, Avlija, Naslijeđe, Miris prošlosti i I am lady i My country is Bosnia….

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net