Recent Posts

EU- Šengen blizu kolapsa

 

EU 6STRATSBURG 04. Mart– EU planira vraćanje na snagu “šengenske zone”. Po pisanju dobro obavještenih medija “Šengenske zone” je blizu kolapsa. Sve se dešava usled toga što su pojedine zemlje zbog izbjegličke krize ponovo uvele pogranične kontrole, navode agencie, koje su imale uvid u taj dokument.

Printani mediji prenose da po planu se podrazumjeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i ojačanje spoljne granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbeglica i migranata u Evropu, preneo je AFP.

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, 26- člana “šengenska zona” je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi spriječile migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na sjeveru Evrope.

“Danas ćemo usvojiti nacrt plana o tome kako ponovo vratiti na snagu ‘šengenski sistem’ u potpunosti”, rekao je izvor iz Evropske komisije.

Mediji tvrde da budući da se “Evropa suočava sa najtežom izbegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, u planu EK se navodi da je potpuna primena šengenske zone od ključne važnosti za Evropsku uniju kao cjelinu”.

EU 1Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvodjenje graničnih kontrola, “to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja EU”, navodi se u dokumentu.

EK upozorava i da bi ekonomski troškovi pada “šengenske zone” u narednih 10 godina mogao da iznosi 1,4 biliona eura.

U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Nemačke, Švedske i drugih država.

EU 5Šengen zone i zaštiti integritet i spoljne granice EU su od nas tražili su da  smanjimo kontrolu na granici. Slovenija ne može da smanji mijere o kontroli priliva izbeglica, jer mora da odgovori na austrijsko jačanje kontrole- objasnio je Cerar nakon sastanka sa svojim kolegama iz Grčke, Njemačke, Hrvatske, Austrije i Holandije na marginama samita EU o usklađivanju aktivnosti na balkanskoj ruti.

– Vlada je donijela odluku i primjeniće mijere- najavio je premijer Slovenije i dodao da će ta zemlja, kao članica Šengen zone, “postepeno, ali sigurno povećati zaštitu granice Šengena”.

On je dodao da su mere koje je uvela Austrija, a potom Slovenija, pokazale da je vreme da se “pređe s riječi na djela”.

epa04505610 A view of Schengen's sign in the village of Schengen, Luxembourg, 14 October 2014. EPA/NICOLAS BOUVY

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net