Recent Posts

BURSA- BISER İSTOKA

BURSA Z

BURSA – PRESTONICA OSMANSKOG CARSTVA

Kada smo iz našeg voljenog šehera krenule za Tursku, tačnije za Bursu, bile smo jako zabrinute ali i  uzbuđene s dozom sete, prije svega jer se odvajamo na duži vremenski period od svojih porodica, svojih prijatelja, a onda i zbog činjenice da dolazimo u novu sredinu, u novu okruženje i počinjemo sa nekim novim životom.

BURSA 10

Na našu sreću i zadovoljstvo ta nova sredina je bila jedan od najljepših gradova Turske, Bursa. Mnogi je nazivaju ‘’Biser Istoka’’, a mi smo i uvidele zašto je to tako. Naravno, ne možemo vam preneti svaki doživljeni trenutak, ali vam svakako možemo reći da vam sljedeća destinacija pored Istanbula bude baš Bursa.

BURSA ABURSA – prestonica Osmanskog carsta, kao i glavni grad ranog Otomanskog carstva od 1335. do 1413. god., nalazi se na sjeverozapadu Anadolije, na samo pola sata vožnje do obala Mramornog mora u dužini od 300 km. Četvrti je grad u Turskoj po broju stanovnika, a jedan od najrazvijenijih industrijskih regija. Grad  smešten ispod planine Uludağ, nekadašnja prestonica Otomanskog carstva diči se razvijenom industrijom, istorijskim znamenitostima, parkovima, uskim uličicama i bulevarima, najdužom žičarom na svijetu i novim stadionom fudbalskog kluba ‘’ Bursaspor’’, koga je prije 3 mjeseca svečano otvorio predsjednik republike Tuske, Recep Tajjip Erdogan, a čijem smo otvaranju I mi prisustvovale. Ono sto nam je bilo jako interesatno jeste momenat kada je predsjednik ušao na teren zajedno sa igračima, te igrom započeo prijateljsku utakmicu na stadionu.

BURSA G

Uske uličice i bulevari pričaju nam priču o vremenu koje je prošlo i onom modernom koje sad živi… U centru Burse možete na jednom kraju grada vidjeti veliki soping centar ‘’Kent Meydan’’, a na drugom jednu od najpoznatijih džamija, ljepoticu koja je sacuvala elemente arhitekture Seldžuka, Ulu džamiju. Ova džamija je najveća I najljepša u Bursi, s 20 kupola, a nju je izgradio Bajazid I.

BURSA E

Tophane – mjesto s kojeg se proteže izvanredan pogled na gotovo cijelu Bursu, tu se nalazi I turbe dva velikana: Orhan gazi I Osman gazi , kao I članova njihovih porodica.

Tophane, koje odiše otomanskom kulturom I mjesto na kojem poželite da ostanete nekoliko dana…

BURSA B

Planina Uludag, na turskom znaci ”velika planina”, centar grada i planinu povezuje žičara duga 8,5 km i samim tim je najduža na svijetu. Na Uludagu je poznato skijalište i odmor u toku zime.

BURSA 3

Dio grada koji mora obavezno da se nađe, a posebno za one koji vole trgovinu, pored modernih ogromnih shoping centara, postoji i tradicionalna Kapali časršija. U osam kilometara dugim “ulicama” čaršije na prodaju je sve – zlato, srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća…. Cenkanje može, ali čini se da u toj aktivnosti prodavci ne uživaju previše. Bursa je poznata i kao grad svile, a najpoznatija poslastica koja se samo ovdje moze naći je ”slatko od kestena”.

BURSA D

Na obližnjem vidikovcu na sjeveru Burse u selu Inkaya nalazi se drvo javor koje je staro 600 godina sa 18,2 metara širine tijela i kao takvo poznato je širom svijeta. Selo Inkaya je jedno od najstarijih i prvih sela Osmanskog carstva, nalazi se preko puta planine Uludag i jedno je od njenih 13 grana sa 35 metara visine.

BURSA 12

A ono što nam je cilj i zašto živimo u ovom predivnom gradu je školovanje. Trenutno učimo Turski jezik, a svakako i kulturu i adeta koji su itekako slični, našim, bošnjačkim. 12, 13 U Bursi postoje dva državna univerziteta, ‘’Uludag Univerzitet” i ”Bursa Tehnički Univerzitet” , kao i jedan privatni, ”Orhan Gazi Univerzitet”.

BURSA 13

”Ulutomer” je mjesto na kojem većinu dana provedemo, zajedno sa našim drugarima koji dolaze iz raznih krajeva svijeta.Ono sto je najvažnije, život u Bursi nam pruža itekakvu sigurnost, jer je narod ovdje takav da čini da se osjećamo kao kod svoje kuće. Profesori su nam kao braća i sestre, a oni stariji pak kao majke i očevi.

BURSA 14

Upoznavanje novih ljudi, nacija, vjera, nas svakako cini bogatijim ljudima, tako da mi svakog dana bivamo bogatiji za još jedno novo iskustvo ili bar još neku novu riječ Turskog jezika. Sa nama su ljudi iz Bosne, Malija, Somalije, Gane, Gruzije, Kazakistana, Jemena… I svi oni zajedno sa nama teže k istom cilju, teže ka boljoj budućnosti, osiguravajući sebi bolji život. A svakako to o ova zemlja i jeste.

Do sljedećeg pisanja, Selma i Berina.

BURSA H

Ekskluzivno  za portal ibalkan.net. Foto i tekst  Berina Crnišanin i Selma Halilović 

BURSA K

http://ibalkan.net/

One Comment

  1. ovo zaista vrijedi vidjeti,ljepota

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net
%d bloggers like this: