Recent Posts

Istanbulski dnevnici 02.Mart

Printani 1Istanbul, 02.Mart– Dnevnik iz Istanbula: Hurijet u vijesti pod naslovom „Noćna mora Merkelove postaje stvarnost. Spas je u Turskoj“ prenosi da uz poboljšanje vremenskih prilika rastu valovi izbjeglica koji pokušavaju ući u Evropu preko Egejskog mora u Turskoj. Njemaška kancelarka Angela Merkel je prije sastanka EU-Turske u Briselu još jednom napomenula da se izbjeglička kriza može riješiti samo u suradnji sa Turskom. Merkel, koja se protivi zatvaranju granica u Evropi, izjavila je da je sigurna po pitanju uspostavljanja dogovora sa Turskom te da će se usljed sporazuma sa Turskom postići rješenje na nivou cijele Evrope.

Dnevnik iz Istanbula 5Dnevnik iz Istanbula: Haberturk u vijesti pod naslovom „Rasprava o kebabu u Veroni“ prenosi da štandovi sa turskim tradicionalnim jelima donerom i kebabom, svojim ukusom i ekonomičnošću svakoga dana sve više privlače pažnju kako Italijana tako i turista. Kako je je iz dana u dan prodaja donera i kebaba na ulicama italijanskog grada Verone u porastu, doneta je odluka o zabrani otvaranja lokala u kojima će se prodavati tradicionalna jela. Ova je odluka u italijanskoj štampi preneta kao „Zabrana kebaba“. Gradonačelnik Verone, Flavio Tosi, je rekao da je ova odluka doneta u cilju očuvanja kulture i tradicije grada Verone.

Dnevnik iz Istanbula 3Dnevnik iz Istanbula: Vatan u vijesti pod naslovom „Velika pažnja Erdoganu od Vattare“ prenosi da je Alassane Vattara, predsjednik Obale Slonovače bio izuzetno počastvovan posjetom predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana. Vattara je rekao:“Ova je posjeta za nas veoma bitna. Mi znamo koliko je Vaše liderstvo poštovano u svijetu i naročito smo sretni da možemo ugostiti velikog državnika i velikog prijatelja Obale Slonovače kao i prijatelja cijele Afrike. Privilegija je ugostiti velikog državnika današnjice,“ i dodao:“Od kako je Erdogan na vlasti, Turska je postala jaka država sa jakom ekonomijom. On je učinio da je danas Turska u ekonomskom pogledu 6. u Evropi, a 16.na svijetu“

Dnevnik iz Istanbula 4Dnevnik iz Istanbula: Star u vijesti pod naslovom „Veliki komplimenti za Tursku od Fitcha Ratingsa“ prenosi da su iskusni direktor Fitch Ratings i analitičar prilika u Turskoj Gamble, rekli da je Turska u posljednjih 6 mjeseci pokazala svoj odlučan stav. Gamble je istakao:“Iran je velika prilika za Tursku. Turska je jedna od zemalja koje najviše koriste nisku cijenu nafte,“ i dodao da je smanjenje turskog duga i njena trenutna finansijska pozicija povoljna za ulaganje.

Dnevnik iz Istanbula: Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Turska je odlučna po pitanju Južnog toka“ prenosi da se Turska u geopolitičkom smislu po pitanju energetskog koridora nalazi u centralnoj poziciji. Druga sjednica na temu Južnog tokam kao veoma važnog projekta, je bila u Azerbejdžanu. Ministar energetike Berat Albajrak je u Bakuu rekao da je Turska odlučna da podrži TANAP i koridor Južnog toka u političkom, ekonomskom i tehničkom smislu.

Dnevnik iz Istanbula 2

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net