Recent Posts

SAD za Siriju nema plan “B”

Uluslararas¹ Suriye Destek Grubu Toplant¹s¹ Almanya'n¹n Münih kentinde yap¹ld¹. Toplant¹ sonras¹, ABD D¹ºiºleri Bakan¹ John Kerry (ortada), Rusya D¹ºiºleri Bakan¹ Sergey Lavrov (solda) ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura (sa»da), bas¹n toplant¹s¹ düzenledi. ( Lukas Barth - Anadolu Ajans¹ )

BERLIN, 23. Mart– Sjedinjene Američke Države (SAD) priliv izbjeglica sa Bliskog istoka u Evropu smatraju “globalnim problemom”. Ovo je izjavio američki državni sekretar John Kerry nakon sastanka sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby je kazao da nakon stupanja na snagu sporazuma o okončanju neprijateljstava u Siriji ne postoji “plan B” koji bi podrazumijevao federalnu upravu u toj ratom pogođenoj zemlji.

“Postoji samo jedan cilj. Cjelovita zemlja, bez obzira na sekte, kojom bi upravljala vlast koju izabere sirijski narod”, rekao je Kirby tokom dnevnog brifinga.

SAD 6Ponovio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) Siriju žele vidjeti kao cjelovitu i nedjeljivu zemlju u budućnosti.

“To bi bila vlast bez Bashara al- Assada, a koja bi imala odgovornost za budućnost Sirije i potrebe njenih građana. To je nešto suprotno od podjele zemlje. Podjela znači da se zemlja podijeli na autonomne regije, a to nije nešto što mi želimo”, kazao je Kirby.

SAD, pažljivo prate stanje na terenu nakon sporazuma o okončanju sukoba u Siriji, dodajući kako su prve vijesti ohrabrujuće.

Istakao je također kako je nakon stupanja na snagu sporazuma o okončanju sukoba zabilježen niži stepen nasilja u toj bliskoistočnoj zemlji.

Sporazum o prekidu vatre u Siriji, stupio je na snagu 27. februara u ponoć. Ovaj sporazum se ne odnosi na borbu protiv terorističkih organizacija na tom prostoru.

SAD 4Prekid vatre u Siriji posljednji je u nizu diplomatskih napora da se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina. Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobile režimske snage predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici koji Assada žele svrgnuti s vlasti.

Prema posljednjim podacima koje je UN objavio prije nekoliko mjeseci, rat u Siriji, koji je počeo 2011. godine, do sada je odnio više od 250.000 života.

“To nije problem nekog drugog. To je test za sve nas”, izjavio je na šef američke diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa njemačkim kolegom.

SAD 5“SAD smatraju izbjegličku krizu globalnim problemom. Prvi udar su očito osjetili Jordan, Liban i Turska. Oni su ponijeli nevjerovatan teret ovih više od četiri godine rata”, izjavio je Kerry.

Naglasio je da je prioritet angažovanje na političkom rješenju u Siriji kojim bi se okončao rat i zaustavio priliv izbjeglica.

Evropa se suočava sa najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata. U bijegu iz ratom i siromaštvom pogođenih Sirije, Afganistana, Iraka i drugih zemalja te regije, izbjeglice i migranti ka Evropi idu izuzetno opasnim putem koji nazivaju “putem nade”.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je kako je u Evropu tokom 2015. godine putem kopna i mora došlo 1.005.504 izbjeglica, dok je od početka 2016. do sada na evropsko tlo kročilo njih više od 100.000.

SAD 3

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net