Recent Posts

Burma kadajif

 

Burma

Burma kadajif -Burma kadayif- je slastica koja je tradicionalno tursko slatko jelo a vodi porijeklo iz Diyarbakıra. Ovaj desert je najpopularniji baš u  ovoj turskoj regiji ali već odavno se proširilo i ne samo po cijeloj Turskoj već i izvan granica. Postoje  male razlike od regije do  regije ali ukus i oblik su uvijek isti-nezaboravni.Najveća razlika u pripremi burma kadajifa je upravo u tome sa čime se puni kadajif-pistacijama-to je izvorno i orginalano ili orasima , lješnjakom ili kikirikijem.

U stvari, to su samo finese i nijanse ali oblik ostaje isti.

Na oko jako komplikovan desert je zaista jako jednostavan a uvijek je  praznik u gotovo svakom domu u Diyarbakiru  kad se priprema i degustira. İ ne samo tamo , praznik je za svakog ljubitelja vrhunskih slatkih delicija.

Potrebni sastojci:

Za sirup – agdu:

3 šolje šećera

5-6 kapi limunovog soka

2 čaše vode

Za burma kadajif:

250 g rastopljenog putera

500 g kadajifa

250g pistacija

Umjesto pistacija možete koristiti orahe, lješnik ili kikiriki- ja sam pravila sa pistacijama…

Priprema sirupa:  šećer kuhati u  vodi  oko 20 minuta. Limunov sok se dodaje na samom kraju odnosno  približno , 5-10 minuta prije nego mislite da je agda gotova.

Priprema burma kadajifa:

Za burma kadajif prvo posložite kadajif dužinom, znači slažete ga bez da ga sitnite po dužini.

Po krajevima stavljate pistacije i polako savijate na jednu stranu u obliku rolnica-rolata. Potrudite se da vam rolnice ne budu ni predebele ni pretanke . Zato je jako važno u samom staru odrediti količinu kadajifa koji ste posložili za motanje.

Tako,  tanke  i duge, omotane rolnice redjate u podmazanoj tepsiji ili plehu u kojem ćete ih peći.

Prelijte ih dobro zagrijanim puterom odnosno prelijte ih kompletno sa djelom putera.  Peći  u pećnici na laganoj vatri 20 minuta,  dok ne dobiju smedju boju rolnice.

Puter za  pečenje-prelivanje  kadayıfa , držati po strani. Sad okrenuti rolnice na drugu stranu i ponovno  prelijete preko, toplim puterom ı ostavite još  15 minuta,  dok i druga strana ne dobije smedju boju. Ukoliko vam je preostalo putera na kraju još jednom prelijte. Potrebno je šesto okretati tepsiju.

Na kraju kad je gotovo , ocijedite višak masnoće.

Gotove burma kadajif -još topli, prelijte sa   vrući sirupom odnosno agdom…

Napomena -Burma kadayıf kad ga  prelijete agdom ,   ostavite u toploj   pećnici jos  5 minuta na laganoj vatri.

Kada su gotove prekriti folijom i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi a nakon toga ostaviti u frižider nekoliko sati.

Sjeći na manje komade kako već želite. Možete ukrasiti sa mljevenim pistacijama, orasima, lješnikom ili prosto komadima istih.

Afiyet olsun

Burma 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net