Recent Posts

Kugla pala na stazu gdje je trčala Amela Terzić

Kugla 1Istanbul, 28. februar— Dramatično, skoro i haotično bilo je na trenutku u jednom djelu moderne sportske dvorane na evropskoj strani gdana na Bosforu u Atakoyu. Sve se dešavalo jer je kugla pala na stazu u kojoj je trčala Amela Terzić na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.

Odbijalo se u isto vrijeme nekoliko takmičenja, trke na 60 m i zagrijevanje za nastup bacanja kugle za muškarce, kao i start na 3.000 m i zagrijevanje u skoku u vis za djevojke.

Potpisnik ovog teksta kao i dio tima regionalnog portala http://ibalkan.net su prisustvola drami koja je trajala nekoliko minuta i na svu sreću sve je završeno kako treba. Tako nešto se rijetko dešav na sportskim takmičenjima. Sretna okolnost je bila da je sve prošlo bez ozleda i prekida rakmičenja na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu za seniore.

Kugla 3Dok je trajala trka na 3.000 metara u kojoj je Amela Terzić u grupi sa tri djevojke vodila se velika poziciona bitka i bili au u nivou segmenta za bacanje kugle. Jedan od neopreznih bacaca je kuglu izbacio van segmenta i ona je proledjela izmedju glava Amele Terzić i Ancute Bobucel. Sve je trajala neki 10- 15 sekundi i trkačice njih četiri su nastavile svoj put ka medaljama.

Čak ni taj bacač kugle a zna se i njegovo ime, nije obreagovao i nastavio je da ide prema mjestu na kome je bila njegova oprema. Kugla je obično puna metalna lopta napravljena od bakra ili bronce i teži 7,26kg a ubrzana bacačem ima veliku moć i ko zna šta bi se desilo da nekoga u blizini od 10 metara kugla i pogodi.

Kugla 5Uz odvijanje nekoliko takmičenja u dvorani u Istanbulu bili smo prisutni uz nekoliko trenera medju kojima je bio i Rifat Zilkić koji je pratio dolazak grupe atketičarki. U trci su u grupi bila i Amele Terzić i Ancute Bobucel i spremao se trener Zilkić da daje dodatne upute bila je doajen atletike trener Mirjana Stojanović. U istom trenutku kada je vidjela šta se sve dešvalo uz stazu za trčanje atletičarki na 3.000 metara i na bacanju kugle za muškarce gospodja Mirjana Stojanović je na sav glas uputila upozorenje ” drago dete, čuvaj te se pa jeli i ovo moguće”.

Kugla 4Dok smo pitali trenera Amele Terzić, harizmaticnog Rifata Zilkić, o svemu šta se izdešavalo je kazao za http://ibalkan.net ” na svu sreću ja to nisam vidio, ali to se skoro pa identično desilo u prošloj godini na jednoj od dvorana, baš u trci na 3.000 m za djevojke. Ostaje apel i pažnja da se poklanja bezbjednosti na stazi i oko segmenata za bacanje u zatvorenom pa i otvorenom prostoru”.

Na kraju sve je bilo u dobrom okruženju, bio je trenutak umanjene pažnje, Amela Terzic je osvojila srebrenu medalju kao i Mesud Pezer. Nacionalna rekorderka u skoku u dalj Ivana Španović osvojila je još jednu titulu, kao i junior Elzan Bibić u trci na 3.000 metara i Lazar Anić skokom u dalj.

Kugla 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net