Recent Posts

Suniti neće pristat na Asada

Suniti 1ISTANBUL, 27 februar— Mediji i dalje navode da je primirje u Siriji koje su 12. februara u Minhenu dogovorili američki ministar spoljnih poslova Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov probudilo nadu. No, primirje od početka nema šanse jer je naprosto za Rusiju došlo u nepovoljnom trenutku.

Rusija je u Siriji promenila stanje na terenu. Ruska intervencija spasla je od propasti Asadov režim. Da se podsjetimo, sirijska armija prije nekoliko mjeseci nije bila u stanju da odbrani ni ključne teritorije režima oko Damaska ili oko snažnog alavitskog uporišta Latakije.

Snažno rusko bombardovanje svih Asadovih protivnika, bez obaziranja na civilne žrtve, uz pomoć Hezbolahovih boraca i raznih šiitskih džihadističkih grupa iz Iraka, Avganistana i Pakistana na zemlji čak je ponovo stabilizovalo Asadov režim.

Suniti 2U međuvremenu je rusko vojno prisustvo u Siriji takvog obima da bi ono moglo pomoći Asadu da pobjedi. Izgleda da Putin ne želi da ide tako daleko. Onda bi sve izgledalo kao kolonizacija Sirije koju bi sprovela rusko- šiitska alijansa. To bi moglo da uvuče Rusiju u brutalni i skupi rat protiv sunitske većine u Siriji.

Naravno, mnogi sumnjaju u to da će primirje dogovoreno za subotu (29.2.) zaista zaživeti, uglavnom jer su mu je sama osnovica klimava. Američki ustupak Rusiji, da za vrijeme primirja može da bombarduje pripadnike Al- Nusra fronta, ugrozilo je cijelo primirje. Ovaj ogranak Al Kaide je aktivan na sjeveru Sirije i dijelom sarađuje sa umjerenim protivnicima Asadovog režima.

Suniti 3Ipak, još važnije za opstanak primirja je sposobnost Vašingtona i Moskve da privole svoje saveznike na pridržavanje dogovorenog. Putin mora da stavi pod kontrolu i slabog Asada i šiitske džihadističke milicije koje je u Siriju poslao iranski režim.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države moraju da utiču na svoje saveznike– Tursku i Saudijsku Arabiju, kako ne bi bio ugrožen početak političkog procesa. Napokon, Rijad i Ankara moraju da ubjede opozicione grupe u Siriji, a među njima i islamsističke grupe, da prihvate primirje.

Svakako, narušeno je poverenje sunita u Obaminu administraciju zbog atomskog sporazuma sa Iranom i pasivnosti u sirijskom konfliktu. Rijad, kao i ostale arapske prestonice iz Golfskog regiona smatraju već mjesecima da su Obama i Keri ostavili na cjedilu dosadašnje saveznike. Oni već čekaju rezultate predsedničkih izbora u SAD. To su razlozi nervoznog reagovanja Saudijske Arabije na razvoj događaja u Jemenu, Iraku i Siriji.

Arapski suniti neće nikad pristati na ponovno uspostavljanje Asadove vlasti. I zbog toga bi Asad morao da ustupi mijesto prelaznoj vladi. Inače će brutalni rat u Siriji potrajati.

Suniti 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net