Recent Posts

Turska ne traži bilo čiju dozvolu

Turska 1Ankara, 26. februar— Mediji su prenijeli poruku da je “Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao da Republika Turska nikada i ni od koga neće tražiti odobrenje za poduzimanje potrebnih mjera kada je u pitanju zaštita njene sigurnosti i da se to odnosi i na dogovoreni prekid sukoba u susjednoj Siriji”.

Milionski dnevnik Hurriyet je konstatovao da “Šef turske vlade Davutoglu prisustvovao je svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji berzi u Istanbulu i Konyi, a nakon događaja je prisutnim novinarima komentirao aktuelnu situaciju u zemlji i regionu”.

Naglasivši da Turska smatra da je teroristička organizacija YPG sirijski ogranak PKK-a i da je u tom pogledu ista kao i ISIS ili El Nusra, Davutoglu je kazao da se u dogovoru o prekidu sukoba u Siriji ta činjenica morala navesti.

Turkish President Tayyip Erdogan adressess teachers during a reception at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, November 24, 2015 in this handout photo provided by Presidential Press Office.  President Tayyip Erdogan on Tuesday defended Turkey's right to protect its borders after Turkish fighter jets shot down a warplane near the Syrian border, an incident he said Turkey had made every effort to avoid. "Despite being warned 10 times in five minutes because it was coming towards our border, it insisted on continuing its violation. This plane was downed in an intervention by our F-16s," Erdogan said in a speech in Ankara, adding the actions were fully in line with Turkey's rules of engagement. REUTERS/Kayhan Ozer/Presidential Press Office/Handout via Reuters  ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO RESALES. NO ARCHIVE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

„Međutim, svi trebaju znati da je to prekid vatre koji je važeći isključivo za Siriju i strane sukobljene u toj zemlji. Ukoliko bilo koja od tih strana bude prijetnja sigurnosti Turske, taj prekid sukoba nas nikako ne obavezuje“, poručio je Davutoglu.

Davutoglu je kazao da ni od koga neće tražiti dozvolu kada su u pitanju mjere zaštite sigurnosti Turske i da će te mjere biti poduzete ukoliko dođe do prijetnje Turskoj i njenim granicama jer u tom slučaju to prevazilazi sirijsko i postaje direktno tursko pitanje.

Turska 3„Otvoreno ovdje kažem, neka PKK i YPG ne pomisle da im Turska ne može ništa jer je došlo do prekida vatre u Siriji i da mogu nastaviti svoje terorističke aktivnosti u Turskoj. Primirje važi u Siriji, a Ankara je mjesto na kojem se donose odluke o sigurnosnim mjerama koje će provoditi Turska“, zaključio je Davutoglu.

U toku predhodnog dan, Turski avioni bombardovali su sinoć ciljeve terorističke organizacije PKK na planini Kandil na sjeveru Iraka.

Prema dobijenim informacijama turski borbeni avioni su sinoć u 17:30 minuta po turskom vremenu započeli operaciju protiv ciljeva terorističke organizacije PKK.

U operaciji je uništeno više skloništa, magacina i položaja terorističke organizacije.

Operacija turskih aviona trajala je dva sata.

A US Air Force plane takes off from the Incirlik airbase, southern Turkey, Sunday, Sept. 1, 2013.  U.S. President Barack Obama said he has decided that the United States should take military action against Syria in response to a deadly chemical weapons attack, but he said he will seek congressional authorization for the use of force.(AP Photo/Vadim Ghirda)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net