Recent Posts

SIPA:suspenzija 17 uposlenih

SIPA 9Sarajevo, 24 februar– Pisanje printanih medija u BiH su da je Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage o zaštitu (SIPA) došao je pred zid. Nema se više gdje, izuzev suspendovati 17 uposlenika SIPA-e ili bar neke od njih, a protiv kojih je podnesena krivična prijava u Tužilaštvo BiH, a sve piše novinska agencija Patria.

Među njima je i zamjenik direktora Đuro Knežević, što je i najveći problem Staniću, ali je zakon jasan, na šta su ga danas upozorili i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

Kako nezvanično saznaje Patria Stanić bi na “hlađenje” rukovodioce nekih sektora na hlađenje mogao poslati već sutra, iako se danima žali da više neće imati ko raditi!?

SIPA 5Zakon o policijskim službenicima je jasan i Član 112. navodi da policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inace štetilo interesima službe ili internom postupku.

– Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana – stoji između ostalog u Zakonu.

SIPA 6Kako je Patria i ranije pisala istražitelji Tužilaštva bi se u istrazi trebali pozabaviti pitanjem zloupotrebe automobile marke Renault Megan. Osim što je sporno vozilo vraćeno DGS-u koliko puta je to vozilo i ostala vozila iz Zubčeve (Goran Zubac bivši direktor op.a.) pratnje prelazilo Državnu granicu i zbog kojih “operativnih” potreba?

Također predmet istrage su i nezakoniti premještaji nepodobnih, raspoređivanje policijskih službenika na poslove uposlenika, protivzakonita upotreba sredstava prinude i nezakonita lišenja slobode, davanje lažnih podataka operativnom centru Ministarstva sigurnosti za vrijeme poplava, podjela uniformi SIPA-e doniranih od strane ICITAP-a raznim neovlaštenim licima.

SIPA 7Za više krivičnih djela osim Zubca, prijavljeni su zamjenik i pomoćnik direktora SIPA Đuro Knežević i Jasmin Gogić, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednik Komisije za unapređenje policijskih službenika Duško Drljača, načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Ivica Divković i šef Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Mario Kapetanović.

Na spisku se nalaze i šef Operaciono- komunikacionog centra u Sektoru za operativnu podršku SIPA i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Halida Pašalić, vodeći istražilac Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminaliteta Slađenko Čerkez, pomoćnik komandanta za operacije, bezbjednost i podršku Jedinice za specijalne operacije Jovica Mirosavljević, pomoćnik komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije Dalibor Milošević, šef Odsjeka za istrage Finansijsko- obavještajnog odjeljenja Dragan Andrić i šef Kriminalističko- istražnog odsjeka u regionalnoj kancelariji SIPA u Banjaluci Ljubiša Pandurević.

SIPA 8Prijavljeni su i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Tuzla Jusuf Avdispahić, šef Odsjeka za unutrašnje istrage Aleksandar Tegeltija, vodeći istražilac Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Mostar Ervin Pavlović, vodeći istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Vesna Stevanović, šef Odsjeka za istraživanje ratnih zločina u regionalnoj kancelariji Tuzla i istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Dženana Omerhodžić.

Među prijavljenima je i Goran Zubac, bivši osuđeni direktor SIPA-e, a koji je većinu gore navedenih nagrađivao rukovodnim pozicijama, jer su bili poslušni. Tako su nakon spektakularnih hapšenja Šemsudina Mehmedovića i Živka Budimira naprasno napredovali pojedini uposlenici SIPA-e, a što će istraga Tužilaštva i pokazati.

izvor novinska agencija Patria

SIPA 3

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net